Split: Završeno suđenje kapetanu Draganu – velike šanse da bude oslobođen!

Split: Završeno suđenje kapetanu Draganu – velike šanse da bude oslobođen!

24/09/2017 Off By
U utorak na Županijskom sudu u Splitu biće objavljena presuda Draganu Vasiljkoviću oznatim pod ratnim imenom Kapetan Dragan. Sudilo mu se za zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, navodno, počinjene od sredine 1991. do početka 1993. godine.

Završnim govorima predstavnika optužbe, Dragana Vasiljkovića i njegovog branioca Tomislava Filakovića posle godinu dana i ispitivanja 60 svedoka, završen dokazni postupak protiv Vasiljkovića.
Splitska Slobodna Dalmacija piše kako je Vasiljkovićev branilac u završnoj reči naglasio da je kazneni postupak od samog početka bio nezakonit.
-Kako je moguće da se mom klijentu sudi za radnje koje su se dogodile 1991. i u februaru 1993. a da se te radnje kvalifikuju kao krivično delo iz člana 120. i 122. Osnovnog krivičnog zakona RH koji u vreme izvršenja radnji iz dela optužnice još nije postojao, niti je donesen i nije stupio na snagu. Kako je moguće da se potvrdi optužnica podignuta 31. decembra 2015. a po kojoj mom klijentu faktičnim opisom stavlja na teret izvršenje radnji u junu i julu 1991. te ufebruaru 1993. a da se podvode pod odredbe člana 120. i 122. OKZ RH, a taj zakon je donesen tek 22. avgusta 1993. godine”, rekao je Filaković dodavši da je u ovom slučaju krivični zakon primjenjen retroaktivno, a što je zabranjeno i zakonodavstvo i Ustav RH zabranjuju.
U vreme inkriminisanih dela, kazao je Filaković, na snazi je bio Krivični zakon SFRJ.
-Sudovi u RH, pa i ovaj sud za krivična dela počinjena u tom vremenu, presude su donosili primenom tog zakona, zašto to onda nije bio slučaj i u ovom predmetu protiv mog klijenta”?- pitao je Filaković.
Branilac je rekao da je privremeni zatvor na Kninskoj tvrđavi bio u prostoriji barutane, a ne zemunice, kako tvrdi optužnica. Osnovao ga SUP Knin. To je, naime, izjavio svjedok Milenko Zelenbaba, tadašnji načelnik kninskog SUP-a.
Filaković je također izjavio da nema dokaza da su čuvarsku službu u tom privremenom zatvoru obavljali pripadnici Jedinice za posebne namene kojom je komandovao Vasiljković, a istaknuo je da osim dva svedoka optužbe niko nije rekao da je zatvornike tukao i mučio njegov klijent.
S druge strane, županijsko državno tužilaštvo (ŽDO) u Splitu smatra da su tokom postupka uspeli u potpunosti da dokažu krivicu optuženog na osnovu dokumenata i iskaza svedoka. Svedoci su, smatra ŽDO, do kraja bili konzistentni jer su tokom sudske rasprave govorili isto što i u vreme istrage, a način na koji su opisali Vasiljkovića, kažu, upravo odgovara njegovu izgledu prikazanom na snimcima.
Tužilaštvo smatra, kako prenosi Slobodna Dalmacija, da je suđenje bilo legalno i legitimno jer je Republika Hrvatska od 22. decembra 1990. suverena država sa svim elementima državnosti pa je u skladu s tim 22. februara 1991. donesen Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske koji je predvidio krivična dela protiv RH, na koji način je RH pružena krivično pravna zaštita karakteristična za suverene države. Pri tome, kažu, nije od uticaja to što je RH tada još ostala u sastavu SFRJ-a, kao što ni u vreme donošenja Ustava još nije bila međunarodno priznata jer proglašenje suverenosti prethodi njenom međunarodnom priznanju.♦