Hrvatska: suđenje kapetanu Draganu za ratni zločin!

Hrvatska: suđenje kapetanu Draganu za ratni zločin!

21/09/2017 Off By
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga optužnica Županijskog državnog odvjetništva (tužilaštva) tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima danas (četvrtak) je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivicu za sve što mu se optužnicom stavlja na teret.

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želeo da odgovara na pitanja sudskog veća, optužbe i obrane. Rekao je da je celi sudski proces “opsesivno fašistički progon”, a pošto što ga je sudija Damir Romac upozorio da ne vređa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa “kada bi isključili fašizaciju Hrvatske”.
Odbacio je tvrdnje da je bilo kada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako neko može da bude ratni zarobljenik pre rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.
-Ja sam dao predlog da se zatvor izmesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim da kažem kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru”, rekao je Vasiljković.
U svojoj je obrani rekao je i da je Glinu napustio 27. jula u 14 časova, a u optužnici ga terete da je dela počinio 30. jula.
Istaknuo je kako je “komično” sve ono što o tom slučaju pišu novine.
“Veće su šanse da sam komandovao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzeli. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam”, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.
Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.
Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na bežanje, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.(Agencije)♦