Zagreb: i Srbin palio srpski nedeljnik Novosti

Zagreb: i Srbin palio srpski nedeljnik Novosti

12/09/2017 Off By
Autohtonoj – Hrvatskoj stranci prava (A-HSP) pridružio se pripadnik srpske nacionalne manjine i penzionisani novinar Nikola Krklješ u spaljivanju primerka nedelkjnika “Novosti” ispred Srpskog narodnog vijeća (SNV-a) s porukom da to glasilo srpske manjine šteti i Srbima i Hrvatima, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsednik AHSP-a Dražen Keleminec, podržan sa desetak pripadnika stranke i Riječaninom Nikolom Krklješom, poručio je kako “Novosti”, nedeljnik SNV-a, širi mržnju prema hrvatskom narodu.
Keleminec i autohtoni pravaši su prije nedelju dana po prvi put spalili primerak “Novosti” u Gajevoj ulici ispred sedišta SNV-a zbog korice na kojoj je pisalo “Lijepa naša lijepo gori” i “Žarimo i palimo”.
Juče je Državnom tužilaštvu zbog tih naslova Keleminec podneo krivičnu prijavu zbog nekoliko članaka zakona, među ostalim zbog poticanja rasne i etničke netrpeljivosti.
“Novosti nisu glasilo srpske manjine, to su novine feralovaca koji su uvek bili protiv hrvatske države”, poručio je Keleminec.
Keleminec je izneo niz optužbi protiv predsednika SNV-a Milorada Pupovca, a između ostalog naveo je kako ovaj poslanik srpske manjine u Saboru ima mesečna primanja u iznosu od 83.000 kuna (11.200 evra).
Nikola Krklješ, penzionisani novinar iz Rijeke koji je sarađivao za više novina, časopisa i agencija, rekao je da “Novosti više nisu novine naše srpske manjine”.
“Ovo što Novosti pišu ne ide u prilog srpskom narodu nigde, a uveren sam ni hrvatskom narodu. Pitam se zašto to čine oni koji se bogate na sredstvima radničke klase”, izjavio je Krklješ.
Krklješ je optužio Milorada Pupovca da je, navodno, traktore donirane srpskoj manjini od strane hrvatske države namenjene Bukovici i Ravnim Kotarima prodao u Vojvodinu. Optužio je Pupovca i da je “od Japanaca dobio novac za izgradnju škola u Slavoniji koje nikad nije izgradio”.
Keleminec i Krklješ zapalili su po jedan primerak tjednika Novosti na čije sukorice napisali “Lepo gore lepe novine” i “Idi pa se leči”.
Okupljanje u Gajevoj ulici ispred SNV-a nadzirala je interventna policija, ali je celi događaj prošao bez incidenata, osim legitimiranja jednog prolaznuka koji je naglo utrčao između članova A-HSP-a i okupljenih novinara.(Anadolija)♦