Velika svečanost ispred Skupštine: promovisna nova klasa oficira VS

Velika svečanost ispred Skupštine: promovisna nova klasa oficira VS

09/09/2017 Off By

Ranka Čičak

U podne je pred Skupštinom Srbije, uz najveće počasti i prisustvo svih funkcionera države, promovisana ovogodišnja generacija najmlađih oficira. Slavljenici su kadeti 138 klase Vojne akademije i 3. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Tu je bilo i 12 kadeta iz Republike Angole i jedan iz BiH, koji posle pet godina školovanja u Srbiji odlaze na nova radna mesta u svoje zemlje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin predali su najboljima pištolje i mačeve.
Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su Miloš Danilović sa opštim uspehom 10, Stefan Petković (9,94) i Aleksandra Džaić (9,92). Na vojnoj akademiji najbolji su Aleksandar Ilić (9,73), Ivan Dimitrijević (9,72) i Marija Lukić (9,67).
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je mladim oficirmia da ih u životu čekaju razna iskušenja, ali živimo u vremenima kada je znanje najvažnije za društvo.
– Vaš je posao da čuvate suverenitet Srbije, a naša je dužnost da decu vaspitavamo na primerima patriotizma. Glavni cilj države je da obezbedi ambijent gde će se mladi obrazovati.
Predsednik je rekao mladim oficirima da će vojska živeti sve bolje.
Posle svečanosti pred Skupštinom, na prijemu u holu Vučić je novinarima rekao da je ponosan na novu klasu kadeta i da veruje da će oni doprineti stvaranju boljeg odbranbenog sistema Srbije:
– Oni su spremni da imaju odgovorniji odnos nego što su generacije političara u ovoj zemlji imale. Treba da im obezbedimo bolji standard. Uspeli smo da zaustavimo dalje propadanje standarda i posle povećanja plata od 5 posto nadoknadimo ono što je nominalno trebalo da vojsci pripada i čega ustvari nije bilo u budžetu, već samo u lažnim obećanjima političara. Ove godine se priprema značajno povećanje primanja, ali to treba nastaviti dogodine kako bi motivisali ljude ne samo da dolaze u vojsku nego i da ostaju, a ne da prvom prilikom odu za veću platu.
Predsednik je najavio da će 30.000 pripadnika bezbednosno odbranbenih struktura uskoro rešiti stanbeno pitanje. U tome će pomoći gradovi kao što je Beograd, Novi Sad i Niš.
Na pitanje novinarke Jedinstva Rade Komazec može li se ekonomska pitanja i više vekovni kosovski problem u Srbiji rešavati napadima na Predsednika, Vučić kaže da se naslušao brojnih neistina:
– U društvima gde postoje privilegije koje su postale gotovo nasledne onima koji ih gube ostaje samo borba da ih povrate. Zato pričaju svašta. To je nešto što valjda priliči onima koji bi sebe da predstave za najpametnije. A najpametniji su zato što neumorno viču da su najpametniji oni, a da su svi ostalui glupi.
Na pitanje šta će savetovati poslanicima Srpske liste koji popodne imamu sednicu vlade na Kosovu Predsednik odgovara da ih neće sresti jer oni upravo razgovaraju sa direktorom Kancelarije za Kosovo:
– Ali interesantne su mi kritiken koje dolaze od opozicije da Beograd kroji njihovo mišljenje. Oni su sami doneli odluku. Kada su prošli put ulazili u Vladu nisam bio oduševljen, ali sam rekao – vi odlučite. Što se odnosa države Srbije prema ratnim zločincima u kosovskoj vladi tiče, mi držimo isti odnos prema gospodinu Haradinaju, ako mogu tako da ga nazovem. Znači da optužnica i poternica ostaju i mi ne odustajemo od pravde za one koji su stradali. Naši ljudi na Kosovu morali su da odluče hoće li podržati partije sa ekstremnijim programima koji traže prekid Briselskih dogovora i trenutnoi ujedinjenje sa Albanijom ili partiju Haradinaja sa malo umernijim zahtevima. Ili će odabranti da se ne pojavljuju nigde i tako ne mogu nikako da utiču na svoje živote. Svaka odluka pripada njima. A ja ću svaku podržati, i oni su ti koji čuvaju postojanje srpskog naroda na KiM. Ne čuvate ga ni vi ni ja niti Boško Obradović, ni Pajtić ni Janković. Kada ova gospoda koja kritikuju budu poslala svoju decu na KiM da tamo žive, onda neka dođu da sole pamet.♦