Ko je ko u vladi Ramuša Haradinaja?

Ko je ko u vladi Ramuša Haradinaja?

09/09/2017 Off By

 

Svaka stranka koja je došla na vlast, u najsiromašnijoj zemlji u regionu, najveći rast koji je Kosovu donela je broj ministarstava. Po ovome drže rekord u Evropi.

List “GazetaFjala” piše da sve ovo, prema izvještajima nevladinih organizacija, radi se na tome da se na vodećim pozicijama ustoliče partijski militanti. Tako će Vlada Haradinaja, koja se sastoji od koalicije PAN i AKR, imati veliki broj ministarstava. Tačnije, biće 22 ministra. Njihov veliki broj, pored toga što je ocenjen nepotrebnim od strane posmatrača izvršne vlasti, takođe košta Kosovo kada su u pitanju finansije. Oko hiljadu i 474 evra iznosi plata jednog ministra, izuzimajući dnevnice. Prostom računicom proizilazi da iz budžeta Kosova samo na plate ministara treba da izdvoji preko 30 hiljada evra. Još veći budžet iz sadašnje prakse troši se za sve zamenike ministara i drugo političko osoblje. Da se veliki broj ministarstava “otvara” samo radi smeštaja militanata, ovo je za medije rekao i Fadil Lepaja.
“Sve ukupno, broj ministarstava i druge visoke političke pozicije u njima kao i zamenici ministara, savetnici, je preveliki i ovaj sistem je izgrađen kao način da se smesti veliki broj stranačke elite koja živi od politike i ima koristi od nje. Samo poređenje između Švajcarske i Kosova u ovom planu dovoljno je razumeti kako je tragična situacija u ovoj oblasti “, procjenjuje Lepaja.
Predstavnici određenih političkih stranaka jednoglasno su izjavili da je vreme reforme javne uprave, gde predviđaju i smanjenje ministarstava.
Lutfi Haziri, potpredsjednik LDK-a, rekao je da ako njegova stranka upravlja državom, od početka mandata će smanjiti broj ministarstava. “Smanićemo broj ministarstava. Neće biti više od 12 resora, sa jednim funkcionalnim zamenikom premijera i jednim zamenikom ministra”, rekao je Haziri. Dok Škipe Pantina iz Pokreta Vetevendosje, iako nije dobila vremenski rok, rekla je da je u 40 prioriteta za Republiku koje su predstavili tokom kampanje predviđena reforma javne uprave, što takođe znači smanjenje broja ministarstava. Pantina je dodala da će o ovom pitanju razgovarati sa budućim partnerom i dobiti saglasnost Skupštine.
Dok je Zafir Beriša iz NISME, partiju koja je deo koalicije sa PDK-om i AAK-om, rekao kako će kao poslanik podići glas da se smanji vlada, ali opet odgovornost za to ostavlja premijeru. Podela “kolača” Vladu Haradinaja čine koalicija PAN i AKR. Iako je mandatar za premijera, partiji Ramuša Haradinaja će pripadati samo dva ministarstva, a to su Kosovske snage bezbednosti i infrastruktura. Demokratska partija Kosova, u ovoj vladi ima najveći broj ministarstava. PDK će voditi Ministarstvo finansija, zdravstva, Ministarstva kulture, omladine i sporta, Ministarstva za integraciju, pravosuđe i novo Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo. Stranka Fatmira Limaja će imati tri ministarstva. Nisma će voditi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine i industrije. Dok je partiji Bedžeta Pacolija, koja je u poslednjem trenutku ušla u koaliciju, dodeljeena četiri resora. AKR će imati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za ekonomski razvoj i Ministarstvo životne sredine.
Veći broj ministarstava u poređenju sa prethodnim godinama dodjeljen je i Srpskoj listi. Srpskoj listi pripada Ministarstvo za povratak, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave i Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom bez portfelja rukovode nesrpske zajednice. U ovoj vladi dat je prostor i listi “Rugova”. Dardan Gaši će voditi ministarstvo za dijasporu i strateška ulaganja, što je jedino ministarstvo koje je dodijeljeno listi “Rugova”.
Iako imena ministara još uvek nisu ozvaničena od svih partija, izvori unutar stranaka objavili su neka od imena. Savetnik Bedžeta Pacolija, Jetlir Ziberaj potvrdio je da će lider AKR delovati kao prvi zamenik premijera i ministar vanjskih poslova. Ziberaj je dodao da će dužnost ministra unutrašnjih poslova obavljati Flamur Sefaj, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će voditi Albena Rešitaj, dok će Valdrin Lluka biti na čelu Ministarstva za ekonomski razvoj. Takođe, Pal Lekaj je potvrdio da će biti ministar za infrastrukturu, a Rustem Beriša ministar KSF-a. Iz Srpske liste već je poznato ko će biti ministri. Ministar administracije lokalne samouprave biće Ivan Teodosijević, koji je bio na čelu ovog ministarstva iz posljednjeg mandata. Ministar za zajednice i povratak i dalje će biti Dalibor Jevtić, koji je u tri mandata vodio ovo ministarstvo, dok će ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja biti Nenad Rikalo, koji je trenutno član Centralne izborne komisije.
Zvanično iz PDK se imena ministara očekuju danas, ali medijskih izvora unutar PDK, kažu da su: “Enver Hodžaj će biti zamenik premijera, Agron Mustafa – ministar finansija, Besim Begaj – ministar zdravlja, ministar za inovacije – Uran Ismaili, Abelard Tahiri – ministar za integraciju i dijaspore, Durata Hodža – ministarka pravde, Redžep Hoti – ministar kulture, omladine i sporta.” Sa liste Rugova, Dardan Gaši će biti ministar za dijasporu i strateška istraživanja. Inicijativa za Kosovo imena svojih ministara objaviće neposredno pr početka sednice koja se očekuje da bude održana danas (subota) u 16 časova./Gazeta Fjala/♦