Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd tuži direktora kompanije “Beograd na vodi”

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd tuži direktora kompanije “Beograd na vodi”

05/09/2017 Off By

 

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je podnela krivičnu prijavu protiv Nikole Nedeljkovića, direktora kompanije “Beograd na vodi” d.o.o., kao i drugih odgovornih lica zbog izazivanja opšte opasnosti, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, a povodom oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu, tzv. “Sava promenadi”.

Naime, pre sedam dana, na delu obaloutvrde između mosta Gazela i Starog savskog mosta otvorila se rupa dubine najmanje 16 metara, koja je sa sobom povukla i deo nasipa u dužini od 30 metara iznad kojeg se nalazi Savsko šetalište.
Kompanija “Beograd na vodi”, još od jula 2015. godine, obavlja intenzivne građevinske radove na Savskom šetalištu, iako za izgradnju kaskadnih terasa, dogradnju i izgradnju nedostajućih delova obaloutvrde, Ministarstvo nikada nije izdalo dozvolu, niti dalo saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se ovi radovi izvode.
Podnetom krivičnom prijavom, pored odgovornih lica preduzeća koje radove izvode, obuhvaćena su i odgovorna lica inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koja su, i nakon više podnetih prijava, odbila da izvrše nadzor nad nelegalnim radovima koji se obavljaju na desnoj obali Save.


Prijave su podnete zbog krivičnih dela iz člana 278, 281, 282 i 361 Krivičnog zakonika, odnosno izazivanja opšte opasnosti, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, oštećenja brana, nasipa i vodoprivrednih objekata, kao i zbog nesavesnog rada u službi, za koja su zaprećene kazne od tri meseca, do tri i pet godina zatvora.
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd smatra da oštećenje sistema koji bi trebalo da štiti Beograd od poplava kakve smo doživeli 2014. godine, nije posledica nesrećnog slučaja već kontinuiranog bahatog odnosa gradske i republičke vlasti prema javnim dobrima Beograda. Projekat “Beograd na vodi” samo je jedan primer kako izgleda kada se javna funkcija stavi u službu privatnog investitora i interesa povlašćenih pojedinaca kakve možemo da vidimo i na Savskom nasipu gde se gradi nelegalno, a uz prećutnu saglasnost i opštinske i gradske vlasti, i u Zemunu gde je nedavno prodat deo obale Dunava.
Građanima i građankama Beograda bolno je jasno da se na putu sprovođenja ovog projekta od navodnog nacionalnog značaja, ali i drugih aktivnosti kojima se obale privatizuju i misteriozno postaju građevinsko zemljište, neće prezati ni pred zakonima, ni pred ljudima, ni pred objektima.
Nadamo se brzoj i efikasnoj reakciji nadležnih organa.
Celokupnu dokumentaciju kao i tekst prijave možete preuzeti putem sledećeg linka: KP Obaloutvrda (Press Ne da(vi)mo Beograd)♦