Mogerinijeva na Bledskom forumu – Balkan je srce Evrope

Mogerinijeva na Bledskom forumu – Balkan je srce Evrope

05/09/2017 Off By

 

Mi radimo na perspektivi Evropske unije za Zapadni Balkan, za to da svaki naš pojedinačni partner u regionu ima perspektivu ka Evropskoj uniji, rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini u obraćanju na bledskom “Strateškom forumu” u Sloveniji.

Ona je podvukla da je Balkan već Evropa, on se nalazi u srcu Evrope, i da balkanski narodi žele i zaslužuju iste šanse, ista obezbeđenja i ista prava kao i svi drugi građani evropskog kontinenta, prenela je Evropska komisija.
-Tako da je za mene očigledno da ceo Balkan treba da bude, i da će na kraju biti deo Evropske unije”, rekla je Mogerinijeva. Podsetila je da je to obećano pre više od 13 godina u Solunu, a da je tu nedvosmislenu posvećenost svih 28 članica Evropskog saveta ponovilo u martu.
“Ja sam zacrtala i svoj lični cilj da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, za dve godine, da ćemo videti praktični, merljivi napredak za svih naših šest partnera na Zapadnom Balkanu, napredak koji će učiniti njihov put ka EU nepovratnim”, rekla je Mogerinijeva. Ona je rekla da je bilo trenutaka duboke političke krize u regionu, ali da raditi na pozitivnim rješenjima ne znači da se ne vide negativna, i da se ne vide teškoće, već da jednostavno znači da investiranje u pozitivne snage i pozitivnu dinamiku može da bude najpametnija investicija. Kako je navela, čak i u tako teškoj godini za region svi evropski partneri su prevazišli teškoće i nastavljaju da napreduju ka Evropskj uniji.
“To su uradili pre svega zato što to od njih traže njihovi građani, posebno mladi i poslovni svet. I oni su to uradili u partnerstvu sa nama, znajući da mogu uvek da računaju na nas, na naše prijateljstvo i pripadnost porodici”. Ukazala je da je samo pre nekoliko dana ponovo bila domaćin sastanka dvojice predsednika iz Beograda i Prištine Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i da je za nju bilo lično zadovoljstvo da vidi njihovu obnovljenu odlučnost da se suoče sa nerešenim pitanjima dijaloga i dodala da je “uverena da će imati dobre rezultate u mesecima koji dolaze”. (Agencije)♦