Sremska Mitrovica: Dani arheologije iz projekta Arhest

Sremska Mitrovica: Dani arheologije iz projekta Arhest

30/08/2017 Off By

Maja Mišković

U biblioteci „Gligorije Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici danas su svečano otvoreni Dani arheologije u okviru projekta Arhest. Skup je otvorio gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i ovom prilikom istakao značaj samog projekta za sam grad jer zahvaljujuću ovakvom tipu projekta u mogućnosti smo da vidimo kako je Sirmijum izgledao nekada i šta se u njemu radilo, a kako danas izgleda. Sirmijum je specifičan i ima šta da ponudi.


Ljubiša Šulaja, direktor, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice, istakao je da se izložbom fotografija Večiti put u organizaciji Centra za urbani razvoj i 3D rekonstrukcijom. Zavod je uradio baziliku svetog Dimitrija – Gradska bazilika i Carska palata – objekat u dvorištu. Zahvaljujući tehničkom i tehnološkom napretku, ono što je zamišljeno pre petnaest godina, danas je finalizovano i sve izgleda daleko drugačije. Ovom prilikom zahvalio se direktoru Fondacije Akvileja, na saradnji i pozvao gospodina Tiusija da otvori izložbu Večiti put.
Dr Kristijan Tiuso, dirketor, Fondacije Akvileja, otvarajući izložbu Večiti put je rekao da je ovo za nas značajan momenat i za naš projekat koji obuhvata 4 lokaliteta: Akvileja, Emona, Andautonija, Sirmijum i Viminacijum. Značajan je momenat i toliko što smo sproveli nekoliko zajedničkih aktivnosti koji će biti na dobrobiti svih budućih posetilaca. Sproveli smo nekoliko važnih inicijativa jedna od njih je Otvoreni dani i Arehobus koji je povezao ova četiri lokaliteta kroz koji su prošli novinari i preneli vest o njima.
Tokom dana u okviru projekta Arhest održan je i naučni skup na kojem su arheolozi iz Australije, Italije i Srbije održali predavanja o antičkoj Kartagini (dr Ričard Majls), o Akvileji (Dr Kristijan Tiuso), o Viminacijumu (dr Nemanja Mrđa), o Feliks Romulijani (dr Stefan Popo Lazić).
U okviru manifestacije Arhest otvoreni dani sutra će biti organizovan obilazak pet arheoloških lokaliteta u Sirmijumu. Polazna tačka je Gradski park – štand Arhest-a. Polasci su planirani u 18,19 i 20 časova. Ovim prilikum posetioci će moći da od strane stručnog vodiča saznaju sve o privatnom delu Carske palate, o ekonomskom delu Carske palate, bazilici svetog Dimitrija i gradskoj vili u lapidarijumu Muzeja Srema. Takođe, u četvrtak, 31. avgusta, biće otvorena i izložba porfirnih skulptura Purpurni odsjaj carskog Sirmijuma.
Izložbu Večni put možete pogledati u Carskoj palati, u Sremskoj Mitrovici, do 24. septembra.♦