Frankfurter Algemajne Cajtung o Dačićevom članku koji ima “vrlo ratnički i istorijski prizvuk…”

Frankfurter Algemajne Cajtung o Dačićevom članku koji ima “vrlo ratnički i istorijski prizvuk…”

15/08/2017 Off By
Posle predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sada je i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izneo svoj predlog o Kosovu”, piše novinar Mihail Martens za Frankfurter Algemajne Cajtung:

“Vučić se u julu u jednom članku založio za više srpskog realizma u odnosu na pitanje Kosova”, a sada je i njegov “ministar spoljnih poslova, koji nema sopstvenu političku težinu, a kada je reč o važnim pitanjima sme da kaže samo ono što je pre toga utvrdio sa Vučićem, objavio svoj novinski članak. ‘Srbija je zbog svoje nerealne i utopističke politike izgubila sve ono što je u krvi stekla’, piše u tekstu koji povremeno ima vrlo ratnički i istorijski prizvuk, a izašao je u ponedeljak u beogradskom listu Novosti”.
Prepričavši Dačićev tekst, Martens konstatuje da “iako to nije direktno rečeno, taj tekst treba shvatiti tako da bi Srbija kao protivuslugu za priključenje Severa Kosova bila spremna da prizna ostatak Kosova, sa sve članstvom u Ujedinjenim nacijama – inače Dačićev prijedlog ne bi imao mnogo smisla. Ovakve ideje o podeli nisu nove. Dačić koji je 1999, za vrijeme rata NATO protiv režima beogradskog autokrate Slobodana Miloševića, bio portparol njegove stranke, tokom proteklih godina često je iznosio slične predloge. U razgovoru za ovaj list vođen 2013. on je, tada kao šef vlade, otišao čak i dalje od toga i založio se, bar indirektno, za razmenu teritorija između Srbije i Kosova” (Sever Kosova za Preševsku dolinu). “Isti taj Dačić je još 2011. u to vreme kao ministar unutrašnjih poslova (…) podelu Kosova nazivao realnim rešenjem, jer nije realno očekivati da država koju Beograd ne priznaje ikada ponovo faktički postane deo Srbije. Zato se jedino realno rešenje sastoji u tome da područja na kojima žive Srbi pripadnu Srbiji, a oni na kojima žive Albanci postanu samostalni. U Beogradu očito polažu na tu tihu vodu koja breg roni”.(Agencije)♦