Zašto su Amiši najzdraviji?

Zašto su Amiši najzdraviji?

15/08/2017 Off By

 

Jedno istraživanje Univerziteta Ohio analiziralo je način života Amiša i šta to tu religioznu grupu čini jednom od najzdravijih ljudi na Zemlji, posebno ako se uzme u obzir da oni ne koriste lekove konvencionalne medicine.

Pripadnici ove konzervativne hršćanske grupe u Severnoj Americi nose skromnu, staromodnu garderobu i odbacuju modernu tehnologiju, uključujući automobile i telefone. Osim toga, oni sami uzgajaju i proizvode svoju hranu, od voća i povrća do žita, mesa, mleka i sireva. Nizak rizik obolevanja svakako je rezultat zdravog života koji se temelji na fizičkom radu, uz minimalne stresove modernog doba – kao što su telefoni, mejlovi, radni vikendi i slično.
Švajcarsko istraživanje otkrilo je da su deca Amiša zdravija od dece odrasle na evropskim farmama.
Osim toga, Amiši ne piju i ne puše, a seksualno nisu promiskuitetni, što ih takođe čini zdravijima, no čini se kako im u održavanju dobrog imuniteta pomaže i napitak koji redovno pripremaju i konzumiraju. Prema stručnjacima, taj napitak svakako doprinosi njihovom zdravlju jer ima antikancerogeno, antivirusno i antibakterijsko delovanje. Navodno već posle dvonedeljnog uzimanja smanjuje nivo holesterola u krvi, a deluje i na stabilizaciju krvnog pritiska i nivoa šećera.
Sastojci napitka su 1 glavica belog luka koji je sitno narezan, komad naribanog svežeg đumbira, 1 kašikica svežeg soka od limuna, 1 kašikica organskog jabučnog sirćeta i 1 kašikica organskog meda uz dodatak pola šoljice vode. Napitak se treba piti ujutro pre jela i pre večere.(Express.hr)♦