Zorana Mihajlović primila grupu kineskih novinara

Zorana Mihajlović primila grupu kineskih novinara

15/08/2017 Off By

 

– Srbija je mala zemlja, ali je najveći partner Kine na Balkanu i u ovom delu Evrope. Naše dve zemlje imaju odlične ekonomske i političke odnose, Srbija se nalazi na trasi najvećeg globalnog projekta „Jedan pojas, jedan put“ koji sprovodi Kina i učiniće sve što je u njenoj moći da doprinese ovom projektu i iskoristi sve njegove potencijale“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, u razgovoru sa velikom grupom novinara iz najuticajnijih kineskih medija, koje je predvodila izvršna sekretarka Svekineske novinarske asocijacije Vang Dongmei.

Potpredsednica Mihajlovićeva upoznala je kineske novinare sa tim da je trenutna vrednost svih ugovora u infrastrukturi koje Srbija ima sa Kinom 2,5 milijardi dolara, ali da će ona uskoro biti mnogo veća, čak šest milijardi dolara, kada se potpišu svi ugovori o kojima se vode pregovori.
„Koliko su ugovori koje Srbija i Kina imaju u oblasti infrastrukture značajni za našu zemlju govori podatak da je od ukupnih ulaganja u infrastrukturu, koja iznose oko 14 milijardi evra, gotovo polovina iz Kine“, istakla je Mihajlovićeva.
Ona je naglasila da je Srbija zahvalna i da izuzetno poštuje politiku Kine, koja nije priznala nelegalno samoproglašenje nezavisnosti Kosova, kao i da Srbija podržava politiku jedne Kine.
Kineske novinare najviše je zanimao projekat modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja treba da poveže zapadnu Evropu i grčku luku Pirej, koju su kupile kineske kompanije.
„Srbija i Kina su potpisale sve potrebne ugovore za početak radova na modernizaciji prve deonice ove pruge, od Beograda do Stare Pazove. Očekujem da radovi započnu u novembru, kada će u Budimpešti biti održan novi samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Na osnovu razgovora kineskog i srpskog predsednika, očekujemo da će čitava deonica biti završena za dve i po godine. Jedan od sledećih zadataka treba da bude obnova i modernizacija pruge od Beograda ka jugu Srbije, prema Makedoniji i Grčkoj, kako bismo dobili najbržu moguću vezu luke Pirej, Beograda i zapadne Evrope“, istakla je potpredsednica Mihajlović.
Ona je naglasila da je od izuzetne važnosti i pomoć Kine kroz razmenu znanja i iskustava jer je 15 kineskih inženjera nekoliko meseci provelo u Beogradu, gde je zajedno radilo i pomagalo našim inženjerima na projektovanju pruge od Beograda do Budimpešte kojom će se voziti brzinom do 200 km na sat.
Mihajlovićeva je upoznala kineske novinare i sa svim ostalim projektima koje njihove kompanije rade u oblasti putne infrastrukture, pre svega na Koridoru 11, koji treba da poveže Srbiju i Crnu Goru, ali i na obilaznici oko Beograda, koja treba da spoji naša dva najznačajnija auto-puta. Kineski novinari su bili zainteresovani i za to da li će pritisci koje Srbija trpi od EU uticati na ekonomske odnose koje imamo sa Kinom.
„Ne bih to nazvala pritiscima, već dodatnim informisanjem koje Evropska unija traži od nas. Srbija ide ka punopravnom članstvu u EU i ono što je značajno jeste da su svi infrastrukturni projekti Srbije i Kine usklađeni sa evropskim standardima. Srbija ima odlično iskustvo u saradnji sa Kinom, mi smo mala zemlja kojoj su investicije potrebne i koja nema vremena za gubljenje i naš put u EU neće ugroziti saradnju koju imamo sa Kinom. Važno je i što na svim projektima imamo dogovor da 49 odsto roba i usluga bude nekinesko, odnosno da naše firme i naši radnici rade zajedno sa kineskim i tako stiču i neprocenjivo iskustvo“, istakla je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da su i građani Srbije izuzetno prijateljski nastrojeni prema kineskim državljanima koji žive u Srbiji, gde imaju svoje biznise. Ona je podsetila i da je Srbija ukinula vize za kineske građane jer želi da što više turista i poslovnih ljudi dođe u našu zemlju, a uspostavljena je i avio-linija od Beograda do Pekinga preko Praga.
„Osim saradnje u infrastrukturi, Srbija i Kina imaju jako dobru saradnju u energetici, a izuzetno sam ponosna na to što naše dve zemlje imaju odlične odnose u oblasti obrazovanja i kulture. Podsetila bih da zajedno gradimo veliki kineski kulturni centar u Beogradu. Sigurna sam da će kultura i razmena znanja učiniti da odnosi Srbije i Kine, koje geografski jesu daleko, budu što bliskiji i bliži“, rekla je potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović.
Ona je ovom prilikom izvršnoj sekretarki Svekineske novinarske asocijacije Vang Dongmei poklonila pirotski ćilim koji su izradile žene iz Etnomreže. Na taj način potpredsednica Mihajlović nastavila je da pruža podršku inicijativi „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena sa sela, kao i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa.♦