Nenad Čanak: Da je Dačić poslušao predlog LSV o Kosovu ne bi kasnio 10 godina

Nenad Čanak: Da je Dačić poslušao predlog LSV o Kosovu ne bi kasnio 10 godina

15/08/2017 Off By
Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu kasni bar deset godina, navodi u pisanoj izjavi medijima Nenad Čanak:

“Ministar Dačić je pozvao na kompromisno rešenje i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene manastire na Kosovu.
Sada je sasvim jasno koliko je politika zabijanja glave u pesak koštala Srbiju.
Pre deset godina, 24. jula 2007. godine, prilikom rasprave o Predlogu rezolucije o pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, poslanici Liga socijaldemokrata Vojvodine predložili su amandman kojim su pozvali na poštovanje realnosti na Kosovu, te predložili da Vlada Republike Srbije pripremi i potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom o priznavanju „Pećke države'“ koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije. Po predlogu LSV, suverena Pećka država imala bi suverenitet nad svim crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve, te njihovom imovinom. Ugovor o formiranju ove države za osnovu bi imao ugovor kojim je formirana suverena država Vatikan.
Jula 2007. godine ovaj predlog LSV odbijen je sa 205 glasova PROTIV. Amandman nije podržao ni Ivica Dačić.
Deset godina kasnije, nešto što liči na predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine je svojevrsna slamka spasa.
Liga socijaldemokrata Vojvodine volela bi da je ozbiljnosti političke elite bilo i pre deset godina.
Tada je umesto ozbiljnosti usledila neozbiljnost srpske političke elite. Naknadni razum je poželjan, ali bojimo se da je sada kasno za njega, navodi lider LSV Nenad Čanak.♦