Dveri: Deklaracija o opstanku srpske nacije – dimna zavesa pred novim ustupcima EU

Dveri: Deklaracija o opstanku srpske nacije – dimna zavesa pred novim ustupcima EU

14/08/2017 Off By

 

Dok predsednik Republike Srbije najavljuje Deklaraciju o opstanku srpske nacije, ministar spoljnih poslova najavljuje gašenje konzulata u Rijeci, Herceg Novom i Mostaru. O čemu se ovde radi?, pita narodni poslanik Dveri Ivan Kostić u pisanoj izjavi medijima. Dodaje:

“Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zajednički napisati Deklaraciju o opstanku srpske nacije bi bio odličan politički potez, pošto su Srbi trenutno najobespravljeniji narod na prostoru bivše SFRJ.
To najbolje svedoči brza reakcija svih drugosrbijanaca i glasnogovornika evroatlanskih integracija u Beogradu da je na delu oživaljavanje velikosrpskih ideja, što je odmah prouzrokovalo objašnjenje i pravdanje predstavnika vlasti, kako se ne bi ugrozio put Srbije u EU!
Međutim, najnovije izjave ministra spoljnih poslova o zatvaranju konzulata Republike Srbije u Mostaru, Rijeci i Herceg Novom su u političkoj suprotnosti sa Deklaracijom o zaštiti srpske nacije u regionu. Umesto što najavljuje gašenje postojećih konzulata, kao da Srbima u Hrvatskoj i Crnoj Gori teče med i mleko, Ministarstvu spoljnih poslova bi bolje bilo da razmišlja o otvaranju konzulata u Beranama, Drvaru, Skadru i Kninu, o čemu se već govorilo u Skupštini Srbije i u srpskim medijima.
Ova izjava Ivice Dačića više liči na političku strategiju stvaranja neke nove postjugoslovenske nadnacionalne zajednice na Balkanu, kao što je već najavljeno na regionalnom samitu u Trstu i koja bi zasigurno imala antisrpski karakter.
Nama je neophodna Deklaracije o opstanku srpske nacije i zaštiti Srba u rasejanju i regionu, koja će biti usvojena u Skupštini Srbije i koja će biti pravno obavezujući dokument za sve srpske političare koji se nalaze na državnim funkcijama, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jer i Ustav Republike Srbije u članu 13. piše da „ Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu“.
Da li samo Deklaracija može rešiti konkretne probleme Srba u regionu? Teško! Za to je potrebno i potpisivanje bilateralnih sporazuma sa svakom državom ponaosom, gde će naši državnici insistirati na rešavanju konkretnih problema svojih sunarodnika, kao što su problemi: imovine srpskih državljana, dobijanja dvojnog državljanstva, zaštite srspkog pisma i jezika, imovine SPC i kulturnog blaga srpskog naroda, formiranja srpskih kulturnih centara u svim država regiona, zdravstvene i socijalne zaštite naših državljana…”, piše poslanik Ivan Kostić (Press Dveri)♦