Na izložbi ‘Valuta komunizma’ u British Museumu i jugoslovenska hiljadarka

Na izložbi ‘Valuta komunizma’ u British Museumu i jugoslovenska hiljadarka

14/08/2017 Off By
Povodom 100. godišnjice Ruske revolucije, čuveni Britanski muzej ove jeseni sprema veliku izložbu posvećenu valutama komunističkih zemalja, među kojima će se naći i novčanica od 1000 dinara, s likom radnika u zeničkoj željezari Arifa Heralića

Arif Heralić bio je ljevač koji je u Zenicu doselio iz Maglaja. Njegov lik je 1954. zabeležio Nikola Bibić, fotograf beogradske Borbe, a najpre se nalazio na novčanici od 1000 jugoslavenskih dinara (od 1955. do 1965.), da bi kasnije, zbog denominacije i redizajna, ‘prešao’ na novčanicu od 10 dinara.
Popularna ‘hiljadarka’, koja je svojevremeno trebala da simbolizuje srećnog i zadovoljnog radnika u mladoj jugoslavenskoj industriji, deo je izložbe ‘Valuta komunizma’ (The Currency of Communism), koja se u Britanskom muzeju u Londonu otvara 19. oktobra i trajat će do 18. marta 2018.
Uz jugoslavenske primerke, među zanimljivijim eksponatima su novčanica iz Somalije iz 1975., koja prikazuje ženu s puškom, lopatom i djetetom, zatim kineski juan iz 1980., na kojemu su predvodnici moderne Kine, intelektualac, radnica na farmi i radnik u fabrici, i ona s potpisom Ernesta Guevare, koji je stavio samo Che, čime je, kažu organizatori izložbe, htio iskazati prezir prema novcu.
‘Čini mi se da što je ekonomija države stabilnija, to su novčanice u njoj dosadnije’, komentirao je kustos izložbe, dodajući da SAD dolar nisu promenile od 1962., a da se ni taj dizajn ne razlikuje previše od onog iz 1862.
Od postera na izložbi ‘Valuta komunizma’ u British Museumu će se naći i reprodukcija SSSR-ove reklame za štednju, a od medalja, također sovjetska, koju su dobivale žene koje su imale 10 i više dece.♦