Ambasadori SAD i EU zabrinuti stanjem na Kosovu

Ambasadori SAD i EU zabrinuti stanjem na Kosovu

14/08/2017 Off By
Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država saopštili su da su zabrinuti zbog trenutne situacije na Kosovu, saopštila je američka ambasada u Prištini.

“Kosovo se susreće sa mnogim izazovima, kako trenutnim tako i dugoročnim, uključujući MMF program, energetsku situaciju, ali takođe i potrebom za ekonomskim razvojem, jačanjem vladavine prava, evropskom perspektivom Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom. Građani Kosova zalužuju Skupštinu i Vladu koja može da ispuni ove izazove“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, navodi se i da je odgovornost kosovskih lidera da formiraju institucije vlasti i sprovedu neophodne reforme da spreče slične potpune zastoje u budućnosti, prenosi RSE.
“Nadamo se da će kosovski lideri, kako u politici tako i u građanskom društvu, preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja, uključujući predlaganje konkretnih predloga. Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad”, navodi se u saopštenju koje je objavila američka ambasada.♦