Posle najavljene posete Kirilu: Papa hoće jače veze sa Putinom!

Posle najavljene posete Kirilu: Papa hoće jače veze sa Putinom!

14/08/2017 Off By
Američki portal Politiko piše da je “ratoborni Vladimir Putin našao novog prijatelja i to u čoveku mira – papi Franju”.

Navodi da je sve je počelo kada je odlučeno da vatikanski sekretar, kardinal Pjetro Parolin, otputuje u Moskvu, 20. avgusta, na sastanak sa patrijarhom Kirilom.
“Četvorodnevna poseta, prva takva od ruske aneksije Krima, novi je korak u pokušaju da se dođe do prijateljstva, nakon što je 2013. godine papa uputio otvoreno pismo Putinu u kom je izrazio da se protivi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji“, piše Politiko.
U pismu je papa zatražio dozvolu od Putina da se moli za njega i to je verovatno dirnulo ruskog lidera ili bar tako misle analitičari.
“To pitanje, neuobičajeno za diplomatska pisma, bilo je prepoznavanje hrišćanskog u Putinu. On nije oklevao, zahvalio se papi na pismu, a nekoliko meseci kasnije se i susreo sa njim. Razgovarali su više od 50 minuta, dok je papa reciomo sa Donaldom Trampom pričao svega 29 minuta“, dodaje Politiko.
U tekstu se navodi da je vidljivost veza Moskve sa Vatikanom važna za Putina kako bi sebe prikazao kao svetionik moralnosti i tradicionalnih vrednosti, za razliku od Evrope koja je sve više sekularna, prenosi Politiko
“Prijateljske veze Moskve i Vatikana su znak da Kremlj nije izolovan, iako se nalazi pod sankcijama. Otvaranje Vatikana pomaže ruskom vođstvu da razvije odnose sa Italijom, jednim od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji“, dodaje se.
Iako se Moskva često smatra “trećim Rimom“ i “centrom imperijalističkog hrišćanstva“, za Rimokatoličku crkvu su veze sa Moskvom šansa za uspostavljanje jačeg prisustva u Rusiji, posle veka koji je obeležen usponom i padom komunizma i ateizma.♦