Zorana Mihajlović povodom Dana građevinara: Za tri godine broj gradilišta uvećan deset puta

Zorana Mihajlović povodom Dana građevinara: Za tri godine broj gradilišta uvećan deset puta

08/08/2017 Off By
Građevinarstvo u Srbiji na putu je da ponovo postane jedna od vodećih privrednih grana, o čemu svedoče rezultati – deset puta više gradilišta nego pre tri godine, e-dozvole koje se izdaju za šest dana, kao i domaće kompanije kao glavni izvođači na Koridoru 10, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije.

Ona naglašava da je Dan građevinara prilika da pogledamo šta smo postigli i postavimo ciljeve za naredni pediod.
“Pre tri godine u Srbiji je bilo manje od 1.000 gradilišta, danas ih ima više od 10.500, na Duing biznis listi smo po izdavanju građevinskih dozvola prestigli 150 zemalja, a Svetska banka svrstala nas je među prvih 10 zemalja reformatora. Pripremili smo novi zakon o upisima u katastar, koji je jednako važan za unapređenje uslova poslovanja u Srbiji kao i e-dozvole”, kaže Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade ističe da je u prethodne tri godine izgrađeno 200 kilometara novih auto-puteva, da se najveći graditeljski poduhvat u Srbiji, Koridor 10, posle tri decenije bliži završetku, a da domaće kompanije imaju mnogo značajniju ulogu i mogu da konkurišu za poslove vredne 977,7 miliona evra u ovoj i narednoj godini.
“Rezultati su dokaz da građevinarstvo u Srbiji napreduje, a da bi ono postalo istinska pokretačka snaga privrede moramo da nastavimo reforme, da formiramo jednu veliku domaću građevinsku kompaniju i podignemo udeo ove grane u BDP-u sa pet na sedam odsto”, ističe Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade kaže da će se reformom katastra i uvođenjem e-katastra ceo postupak upisa imovine raditi elektronski, za svega nekoliko dana, a da uporedo s tim kreće i nova reforma, e-prostor, što podrazumeva elektronsku razmenu podataku u postupku donošenja planske dokumentacije.
Mihajlovićeva ističe da je država uvela red u građevinarstvo, uspostavila bele i crne liste kompanija i obezbedila novac za projekte, i najavila da će od jeseni krenuti i razgovori o formiranju velike domaće građevinske kompanije, sa dovoljno radnika i mehanizacije da odgovori svakom zadatku. “O tome ćemo razgovarati sa svima, i sa domaćim kompanijama i sa sindikatima, jer je napredak građevinarstva i povećanje udela građevinarstva u BDP-u zajednički cilj države, firmi i zaposlenih”, kaže Zorna Mihjlović.(Press MGSI)♦