Francuska: Brižit Makron traži deo vlasti!

Francuska: Brižit Makron traži deo vlasti!

08/08/2017 Off By

 

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na udaru kritika zbog planova da svojoj ženi Brižit dodijeli zvanični status prve dame Francuske, prenosi CNN.

Makron je u maju preuzeo dužnost i najavio da će ukloniti nepotizam iz vlasti, a ovaj njegov plan su neki ocenili licemjernim. Peticiju protiv uspostavljanja funkcije prve dame potpisalo je već 200 hiljada ljudi.
Makronova žena bi, po tome, trebala da dobije deo budžeta, svoje zaposlenike i kabinet, po uzoru na ono što ima supruga američkog predsednika.
– Brižit Makron sada ima tim od dva ili tri pomoćnika, dve sekretarice i dva telohranitelja, to je sasvim dovoljno – poručuje se u peticiji.
Prema fracuskom ustavu bračni partner predsednika nema nikakav službeni status, ali ima kabinet i savetnike. Tokom kampanje Makron je rekao da njegova supruga neće biti plaćena državnim novcem.
Sve se događa u vreme kada Makron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova porodice. Svako ko bi bio osuđen za takav prekršaj bi mogao da ide i u zatvor. Opozicija je ogorčena dvostrukim merilima novog predsjednika.(Agencije)♦