Vol strit žurnal: Rusija je ušla u svetsku arenu!

Vol strit žurnal: Rusija je ušla u svetsku arenu!

08/08/2017 Off By

 

Od Libije preko Balkana do Južne Afrike, Kremlj aktivno radi na rušenju svetskog poretka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše uticajni američki list Vol strit žurnal:

“Bivši predsednik Barak Obama jednom je odbacio postsovjetsku Rusiju kao običnu ‘regionalnu silu’, ali ona to nije, kako stvari danas stoje. Vladimir Putin je posljednjih godina krenuo globalno, lansirajući svoj šarm u ruskom stilu u mestima gde je uticaj Kremlja bio nepostojeći. Ruski glasovi, otisci prstiju i tragovi se pojavljuju svuda po Bliskom istoku i Evropi, delovima Afrike i čak u Latinskoj Americi”, piše Vol strit žurnal.
U tekstu autori pominju Balkan i pokušaj vojnog udara tokom prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori.
“Ruske spletke takođe stvaraju glavobolje Zapadu na često previđenoj areni – Balkanu. Najnoviji član NATO-a, mala Crna Gora, uskoro će početi suđenje dvojici ruskih obavještajaca u odsustvu, zbog uloge u vojnom puču. Ruski cilj je očigledno bio ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i zadržavanje Crne Gore izvan NATO-a. Državni udar nije uspeo, ali pokazuje koliko Rusija želi da proširi svoj položaj na Balkanu – piše list. Kremlj želi da uruši svetski poredak na čelu sa SAD, navodi se u članku, a cilj je jasan – da se ‘naruši internacionalni sistem prava koji su SAD uspostavile i vodile od završetka Drugog svetskog rata“.
Posljednjih godina, Vladimir Putin je ušao u svetsku arenu, tvrde autori, direktor programa za proučavanje Rusije i Evroazije u Karnegi fondu Eugen Rumer i potpredsjednik tog fonda Endrju Vejs.
Oni navode da je rusko mešanje u američke izbore prošle godine, dovelo do najveće političke krize u SAD-u od “Votergejta”, i da je zatrpala predsednika Donalda Trampa istragama, dok su u Siriji “bombama, oružjem i čizmama” sačuvali Bašara al Asada na vlasti, dok je čak i poraz Le Pen na izborima u Francuskoj, proruske kandidatkinje, pokazatelj da ni jedna zemlja Evrope nije sigurna od ruskog miješanja.
List navodi da je Rusija uspostavila svoju politiku i na Bliskom istoku, kao i da je preobratila turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da napusti NATO saveznike, prodajom protivvazdušnog sistema S-400.
Prema rečima autora članka, sada je Rusija prisutna i u nekim delovima Afrike, pa čak i u Latinskoj Americi. Moskva je uspela da pronađe brojne mogućnosti, i sada aktivno koristi raskol na Zapadu. U tekstu se tvrdi da je Putin iskoristio haos u Libiji nakon pada Gadafija, gde se ruski specijalci i dronovi dopremaju iz baze u Egiptu kako bi podržali generala Kalifa Haftara. Rusija je “ušla tamo gde su SAD i njihovi partneri ili prepustili svoje pozicije ili nijesu ništa mogli da preduzmu”.(Agencije)