Zemlje regiona planiraju odgovor Hrvatskoj – povuci mere ili kontramere!

Zemlje regiona planiraju odgovor Hrvatskoj – povuci mere ili kontramere!

07/08/2017 Off By

 

Ministri trgovine iz regiona CEFTA sinoć su na pripremnom sastanaku u Sarajevu usuglasili sve zaključke povodom mera Hrvatske koja je 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća i dogovorili redosled poteza u narednih sedam dana

Ministri će danas usvojiti odluku o uvođenju kontramera, uz važnu napomenu da će ostaviti Hrvatskoj rok od sedam dana da preispita svoju odluku, na način da značajno umanji cene fitosanitarne kontrole ili pak anulira poslednje povećanje. Ako Hrvatska to odbije da učini, zemlje regiona će uvesti identičnu kontrameru, koja bi stupila na snagu sredinom avgusta ove godine.
Takođe je dogovoreno da se posle sastanka uputi zajedničko pismo Evropskoj komisiji u kojem će se zahtevati njihova pomoć u rešavanju spora.
Zemlje pogođene hrvatskom odlukom učini će sve da izbegnu trgovinski rat koji bi svima doneo štetu, no ako Hrvatska ne promeni svoju odluku, primena odgovarajuće kontramere biće neizbežna.
U Sarajevu se danas održava sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku, a zaključci sastanka biće saopšteni na konferenciji za medije.♦