Austrijski Der Standard: trgovinski rat između Srbije i Hrvatske

Austrijski Der Standard: trgovinski rat između Srbije i Hrvatske

07/08/2017 Off By

 

Austrijski list Der Standard piše da su Hrvatska i Srbija ušle u trgovinski rat zbog kojeg će “mnogi prehrambeni proizvodi završiti u smeću”.

Novi hrvatski pravilnik o uvozu voća i povrća, koji je politički proizvod ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, izazvao je velike posledice u odnosima sa susednim zemljama. Jedna od njih je i “trgovinski rat koji tutnji između Hrvatske i Srbije”, jer je službeno Beograd na drakonski hrvatski pravilnik reagovao strogim prozivmerama.
Odlučeno je da će se ne samo voće i povrće, nego i drugi uvezeni proizvodi iz Hrvatske sada u Srbiji detaljnije kontrolisati, moguće i u trajanju od 30 dana, pa posljedica će biti da “umesto u srpskim supermarketima neki mesni i mlečni proizvodi iz Hrvatske završe u đubriđte”.
Der Standard navodi da je Hrvatska značajno postrožila i poskupela uvoz voća i povrća iz drugih zemalja, a Beograd smatra da se time prekršio Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Europskom unijom, pa se žalio Evropskoj komisiji zbog poteza HDZ – evog ministra poljoprivrede. Za danas je u Sarajevu najavljen i sastanak ministara pogođenih država, javlja Der Standard.♦