Iran: Mogerinijeva “posvađala” poslanike!

Iran: Mogerinijeva “posvađala” poslanike!

07/08/2017 Off By

 

Članovi Iranskog parlamenta našli su se pod “vatrom kritika zbog čudnog ponašanja” prema šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.

Ona je u subotu prisustvovala inauguraciji iranskog predsednika Hasana Rohanija kada se iznenada našla u središtu pažnje u dvorani parlamenta.
– Fotografije priklazuju Mogerinijevu okruženu brojnim muškim poslanicima koji su je snimali svojim mobitelima.
Poslanici su kritikovani na brojnim društvenim mrežama, od kojih su neki nazvali njihovo ponašanje “ponižavajućim”.
Novinska agencija Fars objavila je fotografiju za koju brojni korisnici društvenih mreža tvrde da je pokazala da Mogerinijeva nije impresionirana takvom pažnjom i nazvali su ponašanje poslanika “čudnim”.
Jedan poslanik nazvo je ponašanje svojih kolega “predajom pred Zapadom” i izjavio je da bi parlamentarna komisija koja istražuje ponašanje poslanika mogla biti oformljena ukoliko se ostali poslanici požale da selfiji predstavljaju “nepoštovanje” parlamenta.
EU je uvodila brojne sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i navodnih kršenja ljudskih prava.
Iako Salimi smatra da ponašanje poslanika prema vodećoj zapadnoj funkcionerkom prestavlja poniženje, mnogi su ismijavali fotografije muškaraca koji okružuju Federiku Mogerini.
Jedan populrni twiter uporedio je te fotografije s prizorom iz filma “Malena” u kome se gomila muškaraca okupila oko Monike Beluči kako bi joj zapalili cigaretu.
Mogerinijeva, koja je pomogla u poboljšanju odnosa između Irana i EU od svog imenovanja na tu funkciju, objavila je saopštenje o poseti Iranu, ali nije komentisala Spomenutu kontroverzu, prenosi BBC.♦