Skandal u Holandiji i Nemačkoj: pesticidi u jajima!

Skandal u Holandiji i Nemačkoj: pesticidi u jajima!

06/08/2017 Off By

 

Prodavnice u Holandiji i Njemačkoj su povukle milione jaja koja sadrže štetne količine otrovnih insekticida. Skandal koji je izbio u Holandiji dobiva nove dimenzije.

Dok se holadnsko živinarstvo plaši ogromne finansijske štete, nemačke vlasti su saopštile da je prema njihovim podacima sa polica prodavnica povučeno tri miliona spornih jaja, prenosi “Indikator“. Holandska Uprava za bezbednost hrane NVWA ove nedelje je zbog skandala zatvorila 138 živinarskih farmi sa 59 drugih farmi koje sadrže tako visoke nivoe insekticida fipronil da ih ne bi trebalo da ih jedu deca. Holanđani sporna jaja se mogu lako da identifikuju kroz izvornu farmu iz koje su došla. Kodovi kontroverznih farmi su objavljeni na web stranicama. U Holandiji je prošle godine oko 1.000 živinarskih farmi proizvodilo oko 10 milijardi jaja. Velik deo njih izvozi se u susednu Nemačku.
Insekticid Fipronil često se koristi u proizvodnji veterinarskih proizvoda za kontrolu buva, uši i krpelja. Međutim, ne sme da se koristen za lečenje životinja koje su namenjene za prehranu ljudi, kao što su kokoške.
Sa skandalom je takođe upoznata Evropska komisija koja, prema rečima portparolke Anne-Kaisa Itkonen “vrlo blisko” prati razvoj. “Mogu reći da su farme identifikovane, jaja blokirana, sporna jaja izdvojena i povučena s tržišta, a situacija je pod kontrolom“, rekla je. Istraga pokazuje da je otrovne tvari farmama prodala holandska kompanija Chickenfriend za borbu protiv upornog parazita – crvene grinje. Supstancu s insekticidom je Chickenfriendu nabavljala belgijska kompanija, ali to nije potvrđeno. Nemačke vlasti proveravaju sumnje da je kontroverzni lek isporučivan direktno nemačkim farmama u Donjoj Saskoj. Krivične istrage su pokrenule belgijske vlasti, ali fipronil koji su otkrile u jajima nije u količinama koje bi mogle biti štetne za zdravlje. Skandal je novi udarac za holandsko živinarstvo, nakon što su u novembru prošle godine u toj zemlji zbog ptičjeg gripa bili primorani da zakolju 190.000 patki.(Agencije)♦