Letovalište Crvenog krsta Srbije u Baošićima – dečji raj

Letovalište Crvenog krsta Srbije u Baošićima – dečji raj

06/08/2017 Off By

Ministar Zoran Đorđević u Baošićinma


Ranka Čičak

 

Baošići, naselje u opštini Herceg Novi, u Crnoj Gori od vremena vladavine Cara Dušana 1351. godine, kada su se zvani Baošle, do danas beleži više zapisanih istorijskih znamenitosti. Zbog teškog života, mnogo ubistava i gangstera, širom Crne Gore nekada su nazivali ovo mesto geteo Baošići.

folklorna sekcija u Baošićima


Danas je tu zanimljiv privatni muzej pomorskog kapetana po kome je napisana pesma Stari kapetan, ribarska zadruga, vaterpolo klub Bokelj, jedriličarski klub – Jovo Dabović i mesno Kultrurno umetničko društvo. Ovde se održava i tradicionalna februarska svečanost praznika

Ljubitelji fotografije


U svetu Baošiće znaju po priči Pjera Lotija, francuskog oficira i pisca koji se 1880. ovde zaljubio u lepu Paskvali Ivanović. Ipak, danas su Baočići najpoznatiji po dečjem odmaralištu Crvenog krsta Srbije – “Krista Đorđević”.
Ime ove velike žene, sestre od strica slikara Save Šumanovića, velike dobrotvorke, koja je sva umetnička dela Šumanovića i svoja poklonila beogradskom Narodnom muzeju posle Drugog svetskog rata, bila prva predsednica Crvenog krsta nove države Jugoslavije, kao da je donelo sreću odmaralištu u Baočićima koj je ponelo njeno ime. Ovde deca dolaze iz teških i gladnih sredina. Provode po deset dana u gospodskim uslovima i uče da se lepo ponašaju. Krista, jedna od najhumanijih gospođa naše prošlosti bi bila ponosna.
Svake godine kada u julu posetim odmaralište Crvenog krsta u Baočićma ministrima za rad i socijalnu politiku i novinarima, postavljam isto pitanje – Da li je ovde uvek ovko lepo, ili samo kada mi dođemo. A tako je uvek – kao u hotelu visoke kategorije bilo gde u svetu. Sve čisto, sobe opremljenje čistim peškirima i sapunima, u salama za igru i druženje umetničke slike. Sala za ručavnje elegantna: sa belim stoljnjacima i besprekorno postavljenim priborom za jelo. Čak se ove godine prinosi i činija za pranje ruku, jer se serviraju i školjke. Krista bi bila zadovoljna što deca uče da se fino ponašaju.

slobodne aktivnosti


A u radionicama one uče sve ono o čemu nisu mogla u svakodnevnom životu.
Ove godine 55 volontera iz 25 organizacija Crvenog krsta Srbije objašnjavaju sve o prvoj pomoći. Promovišu humne vrednosti, uče kako se sačuvati od trgovine ljudima. Tu su i likovna, folklorna, dramska, novinarska, plesna, muzička i školica stranog jezika.
Još u maju je Crveni krst Srbije obavio sedam obuka volontera iz programa promocije humanitarnih vrednosti. Tu se 267 volontera iz 73 organizacije Crvenog krsta pripremilo za obuku dece. Sve je finansirala i podržala švajcarska Agencija za razvoj i saradnju.
Ove godine će u Baošićima boraviti 2.088 dece iz 108 gradova iz Srbije. Letnja sezona počela je 8.maja a završiće 31. avgusta,
U vreme kada sam sa novim ministrom za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, ovog leta posetila odmaralište, tu je bilo 250 dece sa ugroženim socijalno ekonomskim statusom. Ministar Đorđević kaže da treba iskoristiti sve kapacitete jer u Srbiji ima mnogo dece koja zaslužuju da dođu ovde:
– Odmaralište treba renovirati, postaviti klime u sobama koje ih još nemaju , obnoviti kupatila, kako bi deca uživala. Ministarstvo je odredilo 14,8 miliona dinara za boravk 477 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljeni seoskih sredina.
Predsednik Crvenog krsta Srbije dr Drgan Radovnović kaže da deca ovamo ne dolaze samo da se kupaju i sunčaju:
– Njima je ovde posvećena maksimalna pažnja, kako bi stekli znanja o životu i videli da njihova budućnost može biti i lepa.♦