Kitarovićeva poziva Vučića da na jesen poseti Hrvatsku

Kitarovićeva poziva Vučića da na jesen poseti Hrvatsku

06/08/2017 Off By
Kolinda Grabar-Kitarović uputi će poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na jesen poseti Hrvatsku, neslužbeno saznaje Jutarnji list iz kruga bliskog hrvatskoj predsjednici. Ocena je da su ”sazreli uvjeti” za posetu, a po protokolu ”na redu” je da srpski predsednik poseti Zagreb.

Kako što je poznato, Grabar-Kitarovićeva odbila je da pozve bivšeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića posle njegove izjave da je legitimno što u programu nekih srpskih stranaka stoji da im je cilj granica Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica. Nakon te izjave u Sarajevu predsednica je donela konačnu odluku da Nikolić neće biti službeno pozvan, iako su pre te izjave pripremana i dogovarana poseta.
U međuvremenu je Vučić, dok je još bio premijer, uputio poziv i predsednici i premijeru Andreju Plenkoviću da posete Srbiju ”kada žele”, a Grabar-Kitarovićeva otišla je u Beograd na inauguraciju srpskog predsednika gde je bila vrlo srdačno dočekana. Sam Vučić je pokazao želju da se ide u pravcu normalizacije hrvatsko – srpskih odnosa, a jedan od važnih koraka u tom smislu je bio i susret u Hrvatskoj i Srbiji, i potpisivanje deklaracije o unapređenju odnosa u Subotici u kojoj su Grabar-Kitarović i sadašnji predsednik Srbije dogovorili u kom pravcu ta normalizacija treba da ide.(Agencije)♦