Niš: Vučić otvorio fabriku Leoni i obećao da će dogodine dovesti Merkelovu

Niš: Vučić otvorio fabriku Leoni i obećao da će dogodine dovesti Merkelovu

29/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Otvarajući fabriku Leoni u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sledećeg leta dovesti nemačku kancelarku Angelu Merkel u Niš:

-Ona će pobediti i potrudićemo se da je dovedemo u vaš grad da vidi kako se vredno radi. Uzeo sam prve kablove proizvedene danas ovde za uspomenu. Sećate se, na istom ovom mestu koje je tada bilo livada, a sada je velepna fabrika, postavili 24. februatra, tačno pred pet meseci kamen temeljac. Mnogi su govorili da je to predizborna aktivnost i da od fabrike ništa neće biti. Danas je ona počela da radi. Kada bude u drugoj fazi proizvodnje Leoni će u sve tri svoje fabrike u Nišu i Prokuplju zapošljavati osam hiljada ljudi. Nemačka je zemlja sa kojom imamo 4 milijarde evra trgovinske razmene. U Srbiji zapošljava 35 hiljada radnika, a postaje i najveći investitor kod nas.
Leoni je najveći evropski proizvođač kablova i kablovski sistema za automobilsku i druge industrije. U Nišu je otvorio za sada tri fabrike a najavljuje i četvrtu. U Prokuplju je 2009. godine otvorio fabriku za proizvodnju kablovski sistema za BMV. U opštini Doljevac je 2013. godine otvorio fabriku za proizvodnju automobilskih kablova za landrover i jaguar. Fabrika koja je otvorena danas u Nišu košta 22 miliona evra, prostite se na 22.000 kvadratnih metara, zapošljava 2.200 ljudi i izrađuje kavblovske setove za BMV automobile. Ukupn vrednost dosadašnjih investicija Leonija u Srbiji je 75 miliona evra. U svetu radi 80.000 radnika grupe Leoni u 90 fabrika u 32 zemlje.♦