Lord Dejvid Hovel: Britanija izvan EU koristiće primer Zapadnog Balkana!

Lord Dejvid Hovel: Britanija izvan EU koristiće primer Zapadnog Balkana!

29/07/2017 Off By
Šef britanske Istražne komisije za Balkan lord Dejvid Hovel rekao je da je cilj te komisije da utvrdi kakva će biti spoljna i uopšte politika Velike Britanije nakon napuštanja EU, a da je Balkan savršen primer za to.

“Mnogo aspekata naše spoljne politike mora ponovo da se proanalizira, a Balkan je savršen primer za to. To je region u kojem je Velika Britanija istorijski igrala važnu ulogu”, istakao je Hovel, koji je poslanik Gornjeg doma britanskog parlamenta.
Prema njegovim rečima, od okončanja sukoba na Balkanu, većina interakcije Velike Britanije vođena je kroz EU, zato je bitno da se razmotri kako će Britanija pristupiti Balkanu i njegovim problemima nakon “Bregxit”.
Pojasnio je da je Balkan odabran, jer je britansi premijer Tereza Mej nedavno rekla u Domu lordova da je angažman Velike Britanije u ovom regionu pomogao da “pokaže da će nastaviti da igra vodeću ulogu u Evropi, dugo nakon što napusti Uniju”.
Pitanja koja muče Balkan često direktno odražavaju na Britaniju rekao je Dejvid Hovel i dodao da način na koji se ova zemlja nosi sa balkanskim izazovima najbolji indikator kako bi i spoljna politika Velike Britanije mogla da izgleda.(Agencije)♦