Sutra na Fruškoj Gori: „Bešenovska prinošenja“ u čast letnje slave Svetih Kirika i Julite

Sutra na Fruškoj Gori: „Bešenovska prinošenja“ u čast letnje slave Svetih Kirika i Julite

27/07/2017 Off By

U okviru obeležavanja letnje slave Svetih Kirika i Julite, u porti fruškogorskog manastira Bešenovo će sutra (petak, 28. jul ) u 11.30 časova, biti održan pesnički skup na kojem će biti uručene nagrade pesničke manifestacije „Bešenovska prinošenja“. Pesnici su slali radove na temu „Zemnih milina nebeski kroj“, a tom prilikom biće promovisana i istoimena poetska zbirka.
U zbirci je 139 pesama pesnika iz Srbije i rasejanja, koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu, a prva nagrada pripala je jednom od najistaknutih savremnih srpskih pesnika Bošku Lomoviću iz Gornjeg Milanovca, za pesmu „Nasušna tajna“.
Dve druge nagrade sutra će biti uručene Jasni Milenović iz Novog Sada („Bešenovački blagoslov“) i Branku Konotaru iz Beograda („Gračanica“), a tri treće Sanji Berković iz Osijeka („Ptica nebeska“), Radojici Radoviću iz Cetinja („Kraj drevnog manastira“) i Vesni Radović iz Beograda („Molitva“).
Zbog izuzetno odziva i visokog kvaliteta pesama, žiri u kojem su su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici dva perethodna konkursa, Jovanka Novković Perge i Vladimir Jović, i iguman Bešenova arhimandrit Arsenije Matić, odlučio je da specijalne nagrade dobije još 20 učesnika konkursa – Jasna Arbanas, Sara Jovanović, Ivan Gaćina, Vesna Ubavčić, Ester Terzin, Marko Jovičić, Dušan Živković, Jovan N. Bundalo, Nada Hadži Perić, Božidar Pešev, Goran Vitić, Ljubomir O. Vujović, Ljutomir Rundić, Valentina Čizmar, Vladimir Bajić, Milan M. Cimbaljević, Gordan Jovanović Šarić, Žaklina J. Mančić, Slavko Vuković i Marinko Savić.
Manifestaciju „Bešenovska prinošenja“ treću godinu za redom organizuje manastir Bešenovo – jedini manastir na Fruškoj gori koji je zasnovala sveta loza Nemanjića (kralj Dragutin, kraj 13. veka) i jedini koji je u Drugom svetskom ratu srušen do temelja.
Ova manifestacija, kao svojevrsni vid duhovne i kulturne obnove, prati materijalnu obnovu manastira koja je počela pre nekoliko godina.
Pre promocije u novoj manastirskoj crkvi će, od 9 časova, biti održana sveta arhijerjska liturgija koju će sa eparhijskim sveštenstvom služiti Njegovo preosveštenstvo Episkop sremski Vasilije.