Makedonina: Nepoznata bolest napala celo selo kod Gostivara

Makedonina: Nepoznata bolest napala celo selo kod Gostivara

27/07/2017 Off By

 

Ministarstvo zdravstva Makedonije potvrdilo da su dve osobe preminule od nepoznate bolesti u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Pacijenti su bili u teškom stanju zbog otkazivanja više organa, a uzrok bolesti se istražuje. Oni su u Infektivnu kliniku primljeni pre četiri dana s temperaturom, prolivom, povraćanjem. Jedan pacijent je umro odmah, a drugi juče ujutro. Preminuli su stari od 24 i 50 godina, bez drugih zdravstvenih problema.
Zvonko Milenković, direktor Klinike za infektivne bolesti i predsednik Odbora za infektivne bolesti, rekao je kako su preminuli iz okoline Gostivara, a trenutno u klinici imaju još četiri zarazna bolesnika, ali oni nisu u tako lošem stanju.
“To je vrlo febrilan sindrom koji utiče na više organa. U ovom slučaju utiče na jetra, bubrege i zgrušavanje krvi. U infektivnoj klinici za sada nema karantina, ali su zaraženi pacijenti izolirani”; rekao je Milenković na konferenciji za novinare upriličenoj zbog situacije s nepoznatom zarazom.
Milenković je objasnio kako je u pitanju nekoliko mogućih uzroka stanja bolesnika, uključujući hemoragičnu groznicu. “Sumnjamo na više agenata koji prenose različite vektore poput insekata i glodavaca i zato ćemo ispitati bilo koju situaciju dok ne dobijemo rezultate. Važno je da ima nisku razinu prenosa od osobe do osobe i nema mesta panici”, rekao je Milenković. Reko je kako je odmah obavestio Centar za javno zdravstvo iz kojeg su izišli na mesto i obavljaju epidemiološke studije. Poverenstvo za zdravstvo utvrđuje o kojoj bolesti je reč, a među građane se uvukla panika zbog nepoznate bolesti koja se širi. Umrli pacijenti bili su rođaci, međutim, prema potvrdi Ministarstva zdravstva Makedonije, u bolnici ima i zaraženih koji nisu u srodstvu s preminulima. Makedonski mediji izveštavaju kako je reč o nepoznatoj visokozaraznoj bolesti te da se sumnjaju kako je celo selo Simnica kod Gostivara zaraženo nepoznatom bolesti pa se očekuju novi pacijenti.♦