Hrvatske muke: Austrija i Slovenija vraćaju joj izbeglice

Hrvatske muke: Austrija i Slovenija vraćaju joj izbeglice

26/07/2017 Off By

 

Evropski sud pravde (ECJ) odlučio je danas (srijeda, 26 jul) da se pravila, po kojoj izbeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u vanrednim situacijama, pa bi se Hrvatsku mogle deportirati stotine izbeglica kojima je odbijen azil u Sloveniji i Austriji.

ECJ se bavio sudbinom dve avganistanske porodice i Sirijca koji su zatražili azil u Austriji i Sloveniji nakon što su napustili Hrvatsku.
Prema presudi, za rešenje njihovog slučaja odgovorna je Hrvatska, koja je otvorila svoje granice kako bi izbeglicama omogućila siguran prolaz na Zapad.
Hrvatske su im vlasti dopustile ulaz i organizovale prevoz do granice sa Slovenijom, s namerom da se njihov zahtev za azilom procesuira u drugim članicama Unije.
Izbeglice su zatražile azil u Austriji i Sloveniji koje su utvrdile da su u te zemlje ušli ilegalno i da su hrvatske vlasti odgovorne za rešavanje njihovih zahteva za međunarodnom zaštitom.
Odlučujući o njihovu slučaju, ECJ je ocenio da je prema dablinskim pravilima njihov prelazak hrvatske granice bio ilegalan.
Prema Dablinskom protokolu, izbeglice moraju da zatraže azil u prvoj zemlji EU-a u koju stignu. Nemačka je suspendovala dablinska pravila za sirijske izbeglice i zaustavila deportacije u zemlje ulaska.(Agencije)♦