19. jul

19. jul

19/07/2017 Off By

-1427. Umro Stefan Lazarevic, srpski knez, sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio sporazum sa ugarskim carem Zigmundom I od kog je 1403. dobio Macvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. nasledio Zetu. Bavio se prevođenjem s grckog, napisao poslanicu “Slovo ljubve”. Njegova je zaduzbina manastir Manasija.


1545. Brod “Meri Rouz”, ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII, potonuo u kanalu Solent, između obale juzne Engleske i ostrva Vajt. Zivot izgubilo vise od 700 ljudi.

1553. Marija Tjudor proglasena je za kraljicu Engleske. Udajom za spanskog princa Filipa priblizila se Vatikanu i progonila protestante, zbog cega je nazvana Marija Krvava i Marija Katolicka. Tokom njene vladavine Engleska izgubila Kale, svoje poslednje uporiste u Francuskoj.

1814. Rođen Semjuel Kolt. Napravio revolver nazvan po njegovom prezimenu.

-1834. Rođen francuski slikar, graficar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtaca u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtaca najbolje iskazao slikajuci telo u pokretu.


1870. Francuski car Napoleon III objavio rat Pruskoj koji je imao teske posledice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela tezak poraz u bici kod Sedana, car zarobljen, u Parizu proglasena Republika.

1877. Odrzan prvi teniski turnir u Vimbldonu. Pobedio engleski teniser Spenser Gor.

-1883. Na brdu Strazilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radicevica, posto su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beca.


 

 

 

 

-1893. Rođen ruski pisac Vladimir Majakovski, utemeljivac ruskog futurizma i vodeci pesnik u vreme Oktobarske revolucije i ranom sovjetskom periodu.


1900. Otvorena pariska podzemna zeleznica.

 

 

 

-1936. Umro srpski geolog i politicar Jovan Zujović, osnivac geoloske nauke u Srbiji. Napravio prvu preglednu geolosku kartu Srbije i napisao mnogobrojne radove iz geologije, paleontoligije i antropologije.


1937. U Beogradu doslo do sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog podnosenja Skupstini na ratifikaciju konkordata Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1941. Britanski premijer Vinston Čerčil poceo kampanju pod nazivom “V for Victory” u Drugom svetskom ratu.

1943. U nameri da oslabe italijanski fasisticki rezim, saveznici u Drugom svetskom ratu iz 700 aviona zasuli bombama aerodrome i vojne poligone u blizini Rima.

1947. Ubijeni burmanski premijer Aung San i 6 ministara. Atentat izvrsili politicki protivnici tokom zasedanja Vlade.

-1956. Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta Josip Broz Tito, Dzavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser potpisali Brionsku deklaraciju o zajednickj protivblokovskoj politici, sto je oznacilo pocetak stvaranja Pokreta nesvrstanih.


1965. Umro korejski drzavnik Singman Ri, prvi predsednik Juzne Koreje 1948. Sa vlasti se povukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta zbog izbornih prevara.

1974. Spanski diktator Fransisko Franko zbog bolesti privremeno predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975, posle Frankove smrti, postao kralj Spanije.

1980. U Moskvi otvorene 22. Olimpijske igre koje je bojkotovalo vise od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Avganistan.

1989. Poljska Narodna skupstina izabrala generala Vojceha Jaruzelskog za predsednika Poljske.

1992. U eksploziji automobila-bombe u Palermu ubijen Paolo Borselino, vodeci italijanski sudija u borbi protiv mafije.

1994. Skupstina Republike Srpske odbila Plan teritorijalnog razgranicenja u Bosni i Hercegovivi koji je pocetkom meseca Kontakt-grupa ponudila zaracenim stranama. Jugoslavija, od koje se ocekivalo da utice na bosanske Srbe da prihvate predlozen plan, kaznjena poostravanjem međunarodnih sankcija, a u BiH nastavljen rat.

1996. Na zahtev međunarodnih predstavnika u posleratnoj BiH predsednik Republike Srpske Radovan Karadzic podneo ostavku na sve javne funkcije.

1997. Irska republikanska armija objavila primirje u 28-godisnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj.

2000. Rusija predstavila svetskom trzistu novo protivtenkovsko oruzje montirano na prikolici kros-kantri motorcikla.