Otvorena nova zgrada Ambasade BiH u Beogradu

Otvorena nova zgrada Ambasade BiH u Beogradu

18/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova BiH i Srbije, Igor Crnadak i Ivica Dačić otvorili su u Beogradu novu zgradu Ambasade BiH. Istakli su da je to još jedna u nizu potvrda dobrih odnosa BiH i Srbije, ali i želje da se trajno izgrade dobri odnosi dve zemlje.


Dačić i Crnadak su rekli novinarima da prošlost ne može da se izmeni, ali da sadašnjost i budućnost može i da Srbija i BiH zajedno treba da rade na tome.
Srpski ministar spoljnih poslova je rekao i da u vremenu velikih izazova zajednička prošlost treba da spaja a ne razdvaja i da bilateralni odnosi predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu Zapadnog Balkana.
Šef diplomatije BiH Igor Crnadak je rekao da je njegov i Dačićev dolazak na današnje otvaranje ambasade najbolja poruka o iskrenosti obe strane.
Crnadak je još rekao da Srbiju i BiH vežu identični spoljnopolitički ciljevi, pošto dve zemlje teže učlanjenju u EU i dodao da je uveren da će evropski okvir staviti tačku na sva nerazumevanja i Srbije i BiH i na čitavom Balkanu.
Nova zgrada Ambasade koštala je državu BiH oko 750.000 evra i nalazi se u beogradskom naselju Voždovac.
Zgrada ambasade ima tri sprata, od kojih se u prizemlju nalazi Konzularno odjeljenje, dok je na ostala dva sprata diplomatski deo i vojni ataše.
Otvaranju prisustvovali su predsednik SDS-a Vukota Govedarica, predsednik PDP-a Branislav Borenović, zamenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić, kao i visoki funkcioneri iz Srbije i BiH, i ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.♦