Ana Brnabić: poseta Džang Deđijanga nova potvrda srpsko – kineskog prijateljstva

Ana Brnabić: poseta Džang Deđijanga nova potvrda srpsko – kineskog prijateljstva

17/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić je danas sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijangom posetila T.E. Kostolac. Premijerka je novinarima rekla da je Srbija uspela da postane najvažnija zemlja za Kinu u njenom projektu Jedan pojas jedan put i tako se pozicionirala kao najvažnija u saradnji Kine sa Evropom. Predsednica Vlade je zadovoljna i dodsadašnjom saradnjom sa Kinom od privrede do kulture:

– Radimo na ozbiljnim projektima. Jedan od njih je i Kostolac. To je revitalizacija blokova B1 i B2. Završeno je i otsumsuporavanje. Sada je u toku probni rad. Očekujemo uskoro i upotrebne dozvole. Blok B3 sa 350 megavata je značajno povećanje za srpske energetske prilike. Sve to radimo sa kineskom kompanijom SMECC. Drugi projekat je onaj sa smederevskom železarom gde smo, zahvaljujući Kini sačuvali 5 hiljada radnih mesta i 18 hiljada saradnika. Osim ova dva projekta sarađujemno od turizma i infrastrukture, do kulture. Tu je najznačajniji projekat Beograd – Budimpešta. Do kraja godine nadamo se direktnom letu Beograd – Peging. Veliki pomak napravili smo u poljoprivrdnom sektoru. Sve više razgovaramo o saradnji i kulkturi, gradimo Kinesko srpski kulturni centar. Tako sledeće godine početi kod nas da nastpaju i velike kineske trupe.
Na pitanje šta će biti sa Fijatom premijerka nema ružičasti odgovor:
– Nadala sam se da će se danas doneti odluka o prestanku štrajka. Mi smo kao vlada podržali sve zahteve radnika iz Kragujevca. Nismo garantovli povećanja plata, jer to treba utvriti dirktnio pregovorima. U ovom trenutku plašim se da smo bilizu scenarija koji niko od nas ne želi. To je smanjivanje proizvodnje baš u trenutku kad se Fijat u Evropi dobro prodaje. Već više od 20 dana Srbija ništa ne proizvodi i nema dovoljno vozila na lageru.
Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine je prethodno na Posebnoj sednici Narodne skupštine ocenio da je Srbija postigla zadivljujuće rezultate u razvoju i da Kina kao njen iskren prijatelj i pouzdan partner želi da postiže još bolje rezultate i da sa njom produbljuje prijateljstvo i proširuje saradnju u svim oblastima.♦