Goran Trivan: Ujediniti znanja i sposobnosti za bolju zaštitu životne sredine u Srbiji

Goran Trivan: Ujediniti znanja i sposobnosti za bolju zaštitu životne sredine u Srbiji

17/07/2017 Off By
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će glavne oblasti delovanja novoformiranog ministarstva biti rad na rešavanju pitanja otpada, otpadnih voda, remedijacije zemljišta, pošumljavanja i preventive bujičnih poplava i erozije.

Na današnjoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije, ministar Trivan je podvukao da ni jedan problem u zaštiti životne sredine niko ne može da reši sam i da će zato glavni mehanizmi delovanja ministarstva biti tesna saradnja sa svim relevantnim činiocima – od Narodne Skupštine, preko lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije, nadležnih institucija, nevladinog sektora, do medija.
„Moramo svi zajedno da radimo na pitanjima zaštite životne sredine i da ujedinimo znanja i sposobnosti koje naša zemlja ima. Ovo je veoma kompleksna oblast, koja prvo iziskuje ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu stanja, a zatim i ogromna novčana sredstva. Srbija nema novca i zato je potrebno da osmišljavamo projekte koje možemo da realizujemo uz pomoć fondova Evropske unije“, naglasio je ministar Trivan.
On je ponovo upozorio da rokovi za primenu ekoloških standarda Evropske unije u Srbiji moraju biti realni i dostižni. „U suprotnom, nećemo ni zemlju dovesti u red, ni ispuniti obaveze koje smo preuzeli i može se dogoditi da plaćamo penale zbog toga“, rekao je ministar Trivan.
Ministar Trivan i narodni poslanici članovi Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije na današnjoj sednici dogovorili su se o načinima saradnje ministarstva i odbora. Zajednički su ocenili da su pitanja zaštite životne sredine jedan od najvažnijih prioriteta Republike Srbije. Na sednici, koja je održana u veoma pozitivnoj atmosferi, poslanici su izrazili zadovoljstvo zbog toga što je formirano posebno ministarstvo, koje će se baviti zaštitom životne sredine.(Press Ministarstvo)