Brnabićeva i Dačić na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu

Brnabićeva i Dačić na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu

11/07/2017 Off By

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće sutra, 12. jula u Trstu, gde će učestovati na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa.

Tokom Samita, premijerka Brnabić će se sastati sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, kao i sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom.
Takođe, imaće odvojene susrete sa predstavnicima Svetske banke, delegacijom Evropske investicione banke, kao i sa visokim predstavnicima Evropske unije.
Značaj Samita u Trstu ogleda se u daljem regionalnom približavanju i osnaživanju saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Održava se svake godine, a ove godine će poseban akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu Zapadnog Balkana.
U srpskoj delegaciji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, učestvovaće predsednici Vlada, ministri spoljnih poslova, ministri zaduženi za ekonomski razvoj i ministri saobraćaja sa Zapadnog Balkana, najviši predstavnici ostalih učesnica „Berlinskog procesa“ (Nemačke, Austrije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Hrvatske i Slovenije), kao i visoki funkcioneri Evropske unije: Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU i Violeta Bulc, evropska komesarka za transport. Pored toga, predviđeno je i učešće predstavnika Privrednih komora i poslovne zajednice.
Predstojeći Samit imaće četiri segmenta – sastanak premijera i odvojene sastanke ministara spoljnih poslova, ministara ekonomije i ministara saobraćaja.
Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na Zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje – posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.
Planirano je da na Samitu bude usvojen Višegodišnji Akcioni plan o zajedničkom ekonomskom području na Zapadnom Balkanu, za koji je EK najavila inicijalnu podršku od 7 miliona evra kako bi se pokrenule aktivnosti predviđene ovim planom. Pored toga, trebalo bi da bude usvojeno i sedam projekata u oblasti infrastrukturnog regionalnog povezivanja za koje su predviđene investicije u iznosu od preko 500 miliona evra. Za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća, na ovom skupu, EK planira da izdvoji 48 miliona evra. Dodatni elemenat jačanja ekonomskog povezivanja u regionu, trebalo bi da bude usvajanje odluke o uspostavljanju Sekretarijata privrednih komora Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu.
Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblastima o kojima se na skupu debatovalo.
Pored učešća na odvojenom sastanku ministara spoljnih poslova, ministar Dačić će prisustvovati svečanom otvaranju Stalnog sekretarijata Investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, a imaće i niz bilateralnih susreta, uključujući i sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku EU. Na Samitu se očekuje i potpisivanje Sporazuma o osnivanju Transportne zajednice.(Press Vlada)♦