Aerodrom “Nikola Tesla”: Zorana Mihajlović otvorila Terminal 2B

Aerodrom “Nikola Tesla”: Zorana Mihajlović otvorila Terminal 2B

07/07/2017 Off By

 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Aerodrom „Nikola Tesla“ ima najbrži rast od svih aerodroma u regionu.

Ona je nakon puštanja u rad Terminala 2B i obilaska radova na proširenju Terminala 1, vrednih više od milijardu dinara, naglasila da je sada kapacitet aerodroma povećan na 7,5 miliona putnika, što je dva miliona putnika više nego danas.

“Možemo biti ponosni na Aerodrom “Nikola Tesla”, ja jesam, kao i na činjenjicu da je ova investicija izvedena iz spostvenih prihoda kompanije”, istakla je Mihajlovićeva.
Aerodrom Nkola Tesla, pored postojeća 33 šaltera za registraciju putnika na novim teriminalima dobiće još 33 šaltera od kojih pet za samostalno čekiranje.
“Sve što se radi na aerodromu znači i mogućnost da ga dalje razvijamo i kroz pronalazak partnera za koncesiju da pokažemo da za nekih dvadasetak godina broj putnika može da poraste na 17 ili više miliona. Osim direktnog leta za SAD, nove linije za Pekingom u narednom periodu očekujemo dodatno povećanje broja destinacija sa kojih može da se leti sa beogradskog aerodrome”, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je rekla da je za Vladu važan dugoročan razvoj aerodroma i u tom smislu je važna i koncesija. Prema njenim rečima, Vlada se opredelila za taj model, ne za prodaju beogradskog aerodroma, kako bi se obezbedile još veće investicije, jer su one neophodne za dalji razvoj aerodroma.
“Bez obzira na današnje rezultate, nemoguće je obezbediti tako veliku količinu novca za razvoj aerodroma u narednih 20 ili 30 godina, a sve studije govore da beogradski aerodrom ima perspektivu dugoročnog razvoja”, rekla je Mihajlovićeva, ističući da oblast vazdušnog saobraćaj već ispunjava sve evropske standarde.
V.d. direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević izjavio je da su dosadašnji rezultati vidljivi i “opipljivi”. Naveo je i podatke da je broj putnika u poslednje tri godine povećan 39 odsto, broj avio-operacija 25 odsto, a profit je u odnosu na 2013. veći oko 200 puta. Akcijama kompanije na berzi, kojima se 2013. trgovalo po ceni od oko 500 dinara, sada se trguje po ceni od oko 1.300 dinara.(Press MGSI)♦