Aleksandar Vučić: verujem da se neću pokajati zbog izbora Ane Brnabić

Aleksandar Vučić: verujem da se neću pokajati zbog izbora Ane Brnabić

07/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Na svečanosti u Skupštini Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane, Aleksandar Vulin uručili su sablje oficirima 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.Troje najboljih, potpukovnici Staniša Đikić sa prosečnom ocenom 9,80, Ivica Stanković 9,60 i Predrag Joviičić 9,20 imali su čast da dobiju pozlaćene sablje i to iz ruku predsednika Vučića.

Predsednik se zatim zahvalio svima koji su završili ovo usavršavanje i rekao da je ponosan na Vojsku Srbije.
Nešto kasnije, obraćajući se novinarima, najavio je najveće povećanje plata koje je ikada naša vojska imala i to do kraja godine:
-Znam da to nije dovoljno. Ali, uradili smo mnogo i na opremanju naše vojske i policije. Kupili smo 2 nova helikoptera Mi 17 od Rusa i 5 novih helikoptera od Erbasa, od kojih 3 stižu ove godine, a da ne govorim o proizvodnji naše namenske industrije.
Na pitanje da li je istina da je Srbija poklonila FIAT u 8 milijardi dinara, kako piše Danas, Vučić kaže da Vlada ništa nije poklonila, već ispunjava obaveze iz ugovora koje su sklopile neke vlade ranije:
-Nismo završili još neke obaveze oko puta, mosta, ali ispunili smo preko 97 posto obaveza.Tako se ponaša odgovorna vlada na čijem sam ja čelu bio. Da je ostala ona vlada koja je potpisala, ne bi mogla to da ispuni. Mene obavezuju potpisi Tadića, kao što Anu danas obavezuju i Tadićevi i moji i Cvetkovićevi potpisi.
Na pitanje hoće li u Ponikvama biti izgrađena NATO baza, predsednik kaže da se odgovor potraži od Danasa koji je to objavio:
-Ja nisam čuo za to.Nisam čuo ni da su dobli dozvolu. Ako je dobiju, neka me obaveste. NATO već ima svoju bazu u Srbiji. To je BONSTEL Nismo bili pitani kada je ona građena na našoj teritoriji.To je bio rezultat mučkog bombardovanja sa 11 hiljada metara visine, kukavičko i bez rizika. Mi sada želimo naše baze i našu jaku vojsku. Hoćemo li uspeti i hoće li me zbog takve želje neki zameniti, neki koji ne žele jaku Srbiju, ne znam. Ja sam uvek više voleo da držim stranu moralu i časti, nego- sili.
Predsednik nije želeo da komentariše izjave Ane Brnabić i špekulacije da je ona transkript svojih intervjua Amerikancima dala Rusima:
-Ja to ne znam, Ali, imam puno poverenja u Anu Brnabić. Srbija se nalazi na evropskom putu, a suština njene politike je da joj niko ne stavlja ultimatume vezane za prijateljstvo. To je snaga politike koju sam vodio i snaga politike koju Srbija danas vodi. Takva će se politika voditi i sutra – da svakome smemo da kažemo šta mislimo.Da imamo dobru saradnju i s NATO – om i sa Rusima. Ali, da imamo svoj put koji ne krijemo. Strateški put nam je EU. Prijateljstvo sa Rusima ne kvarimo. Ne zato što imaju najbolju književnost, već zato što vidimo i u budućnosti mogućnost za razvijanje naših odnosa. Danas imam sastanak s važnom ruskom kompanijom koja je zainteresovana za investiranje nekolikoo stotina miliona evra. Posle me čeka kineska kompanija koja želi da investira u Boru. Ako neki smatraju da trebalo da se odreknemo radnika u smederevskoj železari, što to oni nisu napraviili, nego su nam uništenu železaru tutnuli da je mi rušimo i na to potrošimo 100 miliona evra. A mi smo uspeli da fabrika sa svojih 5200 radnika danas radi. To je snaga naše politike, da zamoli kineskog predsednika za pomoć i dobije. Ti ljudi u Srbiji treba da znaju, ali, sve se brzo zaboravlja. Za takvu sam politiku ja dobio 3 puta mandat s najviše glasova u istoriji Srbije. Ako sutra pobedi neko drugi, ja ću otići i reći – dobro, više nemamo politiku nezavisnosti i postajemo jedna od različitih tipova savremenih kolonija. Nikada nisam tužio medije, iako su o meni mnogi lagali. To ipak ne znači da sam uvek bio u pravu. Ne znam da li je neko davao bilo kakve transkripte, niti me to zanima. Imam potpuno poverenje u Anu. Znam šta Ana misli i šta želi. Ona zna na kom se putu nalazi Srbija, a ja znam da će takvu politiku Vlada da vodi. Za takvu politiku uvek postoji većina i u samoj Vladi i u Skupštini. Nisam ja slučajno birao i slučajno odabrao Anu Brnabić. Dugo sam razmišljao kome mogu da poverim Vladu , za koga znam da će da vodi računa o državnim interesima. Imao sam prilike da vidim različite beleške mojih prethodnika i o tome kako su izgledale sednice Vlade.Razgovori sa evropskom zajednicom su se svodili na – pomozite nam kako bi mi ostvarili vaše interese. Bilo je i onih koji su gledali interese Srbije. Takvi danas prevladavaju. A što se tiče Ane, u nju imam mnogo, mnogo vere i iskrenog poverenja. Siguran sam da se zbog ovih reči nikada neću pokajati.
Štrajk u Kragujevcu ne dopada se Predsedniku i on smatra da to treba brzo prekinuti. Kaže da je juče jednog investitora poslao u Kragujevac, a tamo – štrajk. Najavio je pomoć malinarima i neke ideje o subvencijama koje će predložiti Vladi. Najavio je susrete sa Erdoganom i Borisovim i rešavanje pitanja nabavke gasa po što jeftinijim cenama.Potrošnja gasa je ove godine skočila za 40 posto♦