Trst: 11. i 12. jula sastanak Foruma civilnog društva

Trst: 11. i 12. jula sastanak Foruma civilnog društva

07/07/2017 Off By
Forum civilnog društva, koji je sastavni deo Berlinskog procesa, okupiće u Trstu 11. i 12. jula više od 200 predstavnika civilnog društva i država sa Zapadnog Balkana i iz Evropske Unije u cilju definisanja političke alternative i davanja preporuka za delovanje koje treba da bude odgovor na ključne izazove sa kojima se region danas suočava.

Hedvig Morvai, izvršni direktor Evropskog fonda za Balkan, koji koordinira Forumom civilnog društva, naglasila je da je Forum jedinstvena prilika za civilno društvo da utiče na političke odluke koje će biti usvojene na međuvladinom Samitu Zapadnog Balkana i zemalja EU:
“Organizacije civilnog društva će predstaviti političke preporuke na prioritetne teme Samita – regionalna saradnja i bilateralni odnosi, vladavina zakona i borba protiv korupcije, saradnja mladih, unapređenje poslovne klime za inovativna preduzeća, životna sredina i klimatske promene i efikasnija komunikacija Berlinskog procesa”.
Ona je rekla da će u vezi sa nazadovanjem demokratije na Balkanu, migracijama i medijskim slobodama, kao i o važnosti Bregzita za evropsku perspektivu regiona, takođe biti pokrenute debate na dvodnevnoj seriji panela i radionica.
Predstavnici civilnog društva će se sastati i sa italijanskim ministrom spoljnih poslova, Anđelinom Alfanom, evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesom Hanom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Makedonije i Crne Gore, Ditmirom Bušatijem, Nikolom Dimitrovim i Srđanom Darmanovićem, kako bi diskutovali o preporukama za javne Foruma civilnog društva o prioritetnim temama međuvladinog samita: regionalna saradnja i bilateralni odnosi, vladavina prava i borba protiv korupcije, saradnja mladih, unapređenje biznis klime za inovativna preduzeća, životna sredina i klimatske promene, kao i bolje komuniciranje Berlinskog procesa.
Na Forumu civilnog društva će učestvovati i premijeri Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, kao i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović.
Učesnici ovogodišnjeg foruma će raspravljati o temama kao što su demokratija na Zapadnom Balkanu, kreativne industrije i omladinski turizam, životna sredina, energija i klimatske promene, uloga civilnog društva u komuniciranju Berlinskog procesa, migracije, Bregzit, mediji i novinarstvo.
Potsetimo da je Forum civilnog društva je u okviru Berlinskog procesa pokrenut u Beču 2015. godine. Organizovan je kroz periodične regionalne i godišnje sastanke, kao i kroz process javnog zagovaranja. Evropski fond za Balkan je odgovoran za planiranje i koordincaiju regionalnih i godišnjih sastanaka Foruma civilnog društva. Forum civilnog društva u Trstu je zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan, ERSTE fondacije i Fridrih Ebert fondacije, organizovan je u partnerstvu sa Hajnrih Bel fondacijom u saradnji sa Centralno-evropskom inicijativom, Institutom za međunarodnu politiku (CeSPI), Institutom za međunarodne poslove (IAI) uz podršku Inteze Sanpaolo i Đenerali grupe.(Press FCD)♦