Vojislav Šešelj: članovi Vlade za koje narod nije glasao!

Vojislav Šešelj: članovi Vlade za koje narod nije glasao!

28/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Vojislav Šešelj propitivao je danas Anu Brnabić, ona je odgovarala, bilo je uvreda i iznošenja privatnog prljavog veša, a Maja Gojković nije prekidala ovo kršenje skupštinskog Poslovnika.

Šešelj je prvo zamerio što su za ministre izarani većinom nestranački ljudi:
-Od 22 člana Vlade, samo je 7 naprednjaka. Ostali su stručnjaci za koje narod na izborima nije glasao. Kako može da bude ministar neko ko nije član stranke, koji nije lepio plakate? Kod nas Radikala su i Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Maja Gojković lepili plakate. Setite se Aleksandra Vučića kako je lepio plakat Bulevar Ratka Mladića umesto Bulevar Zorana Đinđića, pa Sigurna kuća za Ratka Mladića.Tako se stiče poverenje unutar stranke i poverenje naroda u stranku. Vi ste poverenje koje je vama narod delegirao dali nekom drugom, pa ispade da su ovi ministri dobili poverenje naroda, a nisu.To ne odgovara normalnim uslovima u parlamentarnim demokratijama. Gledaj, gledaj dobro Ana, naučićeš i ti nešto ovde. Vidite kako je Vučić iz naših redova isisao sve ono za šta je mislio da mu može vredeti, ne zato što su pametni i sposobni, nego su pokvareni ljudi. Mlađana Dinkića niko ne bi mogao upotrebiti za nešto pametno i pošteno. Vidim danas u novinama kako se američki ambasador Skot buni protiv izbora Vulina za ministra vojnog. Sretnem danas Skota u Skupštini i otrčim u Majin kabinet da sprečim Skota da od Maje traži promenu kabineta. Zamisli Majo da sam ja došao u situaciju da branim Vulina od Skota. A onog dana kada je Vučić najavio Brnabićku za mandatarku Vlade, nekoliko sati ranije Blic je objavio da će mandatarka biti Ana. Vi znate da je Blic glasilo Špingerovo i da u dosluhu sa nemačkom obaveštajnom službom vodi antisrpsku politiku. Ovo zemlja Srbija ne bi smela da trpi. Vučiću se sada čini da ima kontrolu nad ovom Vladom, jer je situacija u državi relativno stabilna. A zamislite da u kriznoj situaciji Vlada donese neku odluku protiv naroda, protiv države i parlamentarne većine? Vučić ne može da raspiše parlamentarne izbore, jer Ana ima većinu u Vladi, a može da dobije takvo naređenje od USAID-a i organizacija za koje je radila.
Šešelj je zatim pitao Anu da li je istina da ima prekršaje za Uredbu o proizvodnom otpadu i za vožnju u pijanom stanju.
Odgovorila je potvrdno.
On je zaključio da to i nije toliko važno, kao činjenica da je ona firmu ASSECO SEE angažovala da radi za Vladu i zaradi 32 miliona evra, a jedan od direktora te firme je Anin rođeni brat. Ana je i to potvrdila, ali je rekla da je o svemu prvo pitala Agenciju za borbu protiv korupcije i da je Agencija to dozvolila:
-Nadam se da građani Srbije i narodni poslanici neće tražiti od čoveka koji ima 44 godine, svoju porodicu i dvoje dece da napusti svoj posao samo zato što je njegova rođena sestra ministarka. Nadam se da u Srbiji svako ima pravo na svoj život i svoju karijeru. Što se američkog ambasadora tiče, u Srbiji o kadrovskoj politici ne odlučuju ambasadori, a ni mediji, dakle ni Blic. Vlada je , kao i svaka vlada u parlamentarnoj demokratiji, ispod parlamenta. Ako se otme kontroli parlamentarne većine, smeniće je, kao vladu Milana Panića. A što se vaših primedbi o ministrima koji nisu članovi ni jedne partije tiče, takvih slučajeva je već bilo u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj i drugim zemljama.
Aleksandar Martinović je zatim rekao da je Ana kandidat SNS i da nema sukoba intresa:
-O sukobu interesa priča čovek čija je žena bila kandidat za predsednika Srbije, a sinovi su članovi opštinskog veća u Zemunu i Novom Beogradu.
Šešelj je odgovorio da se njegova žena kandidovala za predsednika dok je on bio na dugom putu i da je to uradila na predlog i insistiranje samog Martinovića:
-Na nju su pravili pritisak, jer je agencija angažovana za našu predizbornu kampanju rekla da bi najbolje prošao kandidat koji se preziva Šešelj.Očigledno je da kandidati sa takvim prezimenom u poslednje vreme slabo prolaze.Na sledećim izborima možda neću imati ni jedan glas, ali ću imati ponos, poštenje, obraz i čast.
Martinović je sve demantovao:
-Vi ste pominjali agenciju. Ja sam vas pitao koja je to agencija, a vi ste odgovorili – neka.♦