Skupština Srbije: da li je Brnabićeva u sukobu interesa?

Skupština Srbije: da li je Brnabićeva u sukobu interesa?

28/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Čeda Jovanović ozbiljno je prigovorio mandatarki na spisak ministara njene vlade:
-Mene ne interesuje zašto Vulin nije služio vojsku. Mene interesuje kakav je politički kontekst u koji vi dovodite svoju Vladu, kada njega predlažete za minista odbrane, a on je politički protivnik NATO-a.

Na pomoćnoj stolici našao se i gospodin Popović, čovek koji je prošle godine tražio da Srbija podigne zid izbeglicama. Ono što se desilo u proteklih nekoliko dana doživljavam kao izdaju zemlje.To je moguće jer nema dovoljno snage u koaliciji i zbog nesposobnosti opozicije da formuliše politiku tako kako je to urađeno u Crnoj Gori gde su realizovali političke ciljeve koji su toj zemlji omogućili sigurnu budućnost članstvom u NATOu, spremni da seku gordijev čvor iz 90 ih godina. Vi ste rekli da je vaš odgovor na napade – ćutanje. Ali, nema ćutanja. Naš stav prema vama proizilazi iz politike koju vodite, a ne iz vaše ličnosti. Vi, kao neko ko se kandiduje za predsednicu Vlade, treba da kažete šta je cilj ove zemlje i kako da tu politiku ostvarimo. Kako mislite da prevaziđemo međusobne podele? Ne postoji ni jedna tema o kojoj vlast i opozicija mogu da se dogovore.Ne postoji ništa što Vučić može da izgovori a da dobije saglasnost opozicije. Pola Skupštine nije bilo dok je predsednik zakletvu polagao.Ovo je podeljena zemlja.Ona može samo da nestane. Ko da nas razume,kada sami sebe ne razumemo? To su sve obaveze koje vi treba da rešite. Kada ste saopštli sastav svoje Vlade, moja prva reakcija bila je koliko smo u raspravama o boji toalete i brushaltera na inauguraciji propustili da primetimo koliko smo slabi da kao država formulišemo politiku koja je ovoj zemlji potrebna.Vaš kabinet doživljavam kao politiku brojnih kompromisa. Vaš politički kredibilitet proizilazi iz vaše hrabrosti da kažete oni što niko pre vas nije smeo.Vlada pre godinu dana nije imala hrabrosti da kaže – rešićemo Kosovo kako moramo da ga rešimo, idemo u NATO da sačuvamo zemlju. Otvorite ključna pitanja onako kako treba da se uradi i imaćete u nama ozbiljne sagovornike , a ne nekoga ko će tražiti svoju šansu u vašem neuspehu.
Jovanović traži motive kadrovske rokade u Vladi:
-Jasno je da je kandidatura Vulina za ministra odbrane direktna provokacija, s obzirom na politički kurs koji on sledi. Kada gospodina Popovića predlažete u Vladu, da li to znači da moraju Rusi da imaju u našoj Vladi nekog svog? Da napustimo evropske integracije jer je to politika gospodina Popovića. Kako ćemo, gospođo Brnabić mi u Evropu, kada nam u Vladi sedi ministar koji traži da Vlada napusti evropske integracije?
Mandatarka Ana Brnabić je rekla da joj se podeljenost u zemlji ne čini toliko kritičnom. Jer, kaže da je podjednako napadaju i levica i desnica. Na primedbu da je ovo proruska vlada, odgovara da je prva rečenica u njenom ekspozeu strateska opredeljenost za EU. Kaže da vladin tim uglavnom nije menjan, jer se pokazao veoma dobar u dosadašnjem radu:
-Na kraju da kažem nešto što se tiče ćutanja. Za ovih sedam dana čula sam nebrojano ličnih uvreda. Na njih neću da odgovaram. Nemam šta da odgovorim ljudima koji kažuda ne znaju da li da me zovu gospodin ili gospođica zato što se rodno nisam opredelila. Čula sam da sam sultanija, homopremijerka, fikus, ikebana, Mirko Cvetković itd. Vi stvarno mislite da treba da se obazirem na tako nesto?

Dragan Marković Palma ostao je uporan :
-Vi znate stav Jedinstvene Srbije da ne možemo glasati da vi budete predsednik Srbije, ali nemamo ništa lično protiv vas. Na inauguraciji predsednika Vučića video sam više državnih zvaničnika nego što je bilo kod Trampa. Ali, odmah posle je LGBT populacija dtžala miting protiv njega.

 

 

Zoran Živković sumnja u podatke iz Aninog ekspozea. Kaže da podatak da smo među tri zemlje u Evropi s najmanjim brojem državnih službenika može biti tačan samo ako je prevara:
-Osim ako ste kamionima prebacivali ljude iz javne uprave u javna preduzeća. Sto se vaseg brata tiče, svi ljudi ovde znaju sta znači kad blizak rođak nekoga na vlasti radi sa državom.
Živković je pitao prvog potpredsednika nove Vlade, Ivicu Dačića zašto nema nikakvih informacija o ubistvima dvoje službenika u Libiji. Smatra da treba da se rasčiste i sumnje oko doktorata ministra unutrašnjih poslova. Smeta mu i kandidatura Rasima Ljajića za ministra turizma. Ironično proziva i ministarku Zoranu Mihajlović za njeno učestvovanje u petom oktobru i DOS-u. Ima zamerke na plašljivog ministra Dušana Vujovića i na snalažljivog Gorana Kneževića, a i na sve druge predložene ministre. ♦