Skupština Srbije: počela rasprava oko predložene Vlade!

Skupština Srbije: počela rasprava oko predložene Vlade!

28/06/2017 Off By

Rnka Čičak

-Srbija danas ima šansu koja se dugo neće ponoviti, da iskoristi velike promene koje donosi digitalizacija i da u kratkom roku promeni svoju ekonomsku sudbinu – rekla je danas poslanicima Skupstine Srbije Ana Brnabić u svom premijerskom ekspozeu.

Ova žena, prva premijerka u istoriji našeg parlamentarizma i najviše osporavana ne samo zato što je žena, već i što je javno rekla svoju seksualnu pripadnost, pokazala je već danas veliku odlučnost da nastavi dobrim putem koji joj ostavlja bivši premijer, Aleksandar Vučić:
-Ni jedna vlada u poslednjih deset godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu kao ova koju ću voditi ja. Na tome moram da zahvalim prethodnoj Vladi i njenom predsedniku Vučiću. Moja odgovornost prema državi i građanima time je još veća. Sada je trenutak da odemo korak dalje i naše društvo, državu i privredu prevedemo u 21. vek , koji je obeležen digitalizacijom. Ova Vlada će raditi na promeni postojeće paradigme i načina razmišljanja u svakom segmentu društva. Tehnološka revolucija fundamentalno će promeniti naše živote. Samo pobednička društva idu u susret promenama. Ja verujem da je Srbija spremna da vodi ceo region u promenama koje slede i stvaraju nove mogućnosti za sve. Moja misija je modernizacija našeg društva u svim segmentima.
Buduća premijerka je rekla da se očekuje do 2021. godine bespovratna finansijska pomoć Srbiji veća od 1 milijarde evra. Ona je zadovoljna što je Srbija od pre tri godine kada je započela, otvorila čak 10 poglavlja pregovora sa EU:
-Stub tog dijaloga predstavlja Nacionalni konvent za EU, platforma koja okuplja više od 700 organizacija civilnog društva što potvrđuje da je uspostavljen širok konsenzus za pristupanje EU.
Odmah posle izlaganja Ane Brnabić, opozicija je u holu izrazila hiljadu primedbi na spisak predloženih ministara.Čule su se primedbe da je pola ministara izabrao Zapad, a pola Rusija. Čak je i Čeda Jovanović uplašen i nezadovoljan što će Ana nastaviti politiku Vučića u vodjenju Vlade:
-A za to vreme ceo se svet okrenuo naopačke. Zato ja sumnjam i u dugovečnost ove Vlade.Ona kao premijerka nema pravo da okreće glavu od pitanja koja traže odgovor.To je i slabost njenog ekspozea. Ne pominje građansko društvo kome treba zaštita. Osim toga, treba jasno reći da je prioritet ove zemlje Brisel, a ne Moskva. To sam govorio i Vučiću.
Užasnut je predlogom da Vulin bude ministar odbrane:
-Srpska vojska je i zaslužila Vulina kao ministra, a srpska Vlada Popovića kao svog člana. Sve će nas ovo koštati u odnosima sa zapadom. Zato neću moći da glasam za ovu Vladu.
Svoju podršku Vladi otkazuju i demokrate i kažu da nova premijerka nema snage da zaštiti demokratske snage u Srbiji i one nad kojima se pravi nasilje.
U holu sam novog ministra za rad, Zorana Đorđevića pitala da li mu je žao što je sa Vulinom razmenio ministarstvo i prepustio mu resor odbrane:
-Ja sam veliki deo mog života posvetio vojsci. U Ministarstvu sam ostavio sređene odnose i dokumente, pa Vulinu neće biti teško da nastavi. Danas ili sutra napravićemo primopredaju. U novom ministarstvu ću takođe dati sve od sebe, a to ću tražiti i od ekipe sa kojom budem radio. U septembru vas pozivam na odbranu moje doktorske disertacije.
Da je Zoran Đordjević veliki finansijski stručnjak priznaje čak i opozicija. U holu se moglo čuti da je Vučić na šteti što je na mesto ministra vojnog došao Vulin , koji ne skriva svoju naklonost prema Rusiji.
Među kuloarskim šaputanjima zabeležili smo i informaciju da je Kurir sinoć dobio pare sa Zapada i – platio porez.
Inače, čak su se i novinari u skupštinskom holu podelili na one za vlast i one za opoziciju, pa uzimaju izjave od poslanika koji će im reći ono što odgovara politici njihovih redakcija. ♦