Biciklisti jutros poručili – “Vesiću, opet si nas prevario”

Biciklisti jutros poručili – “Vesiću, opet si nas prevario”

26/06/2017 Off By

 

Predstavnici biciklističkih udruženja Ulice za bicikliste , Jugo cikling kampanja i “Bike kitchen Belgrade” jutros su na obilasku nove saobraćajnice ka Tošinom bunaru sačekali gradske zvaničnike koji su prolazili autobusom sa transparentom “Vesiću, opet si nas prevario” i “Stop nazubljenim ivičnjacima”.

Biciklisti su protestovali jer se za taj vid prevoza opredeljuje minimalna širina biciklističkih staza od 1 metar, koja je jedva dovoljna za manevrisanje bicikliste, i koristi se kada prostora baš nema, a ne duž novobeogradskih bulevara sa više saobraćajnih traka.
Takođe, i dalje se primenjuju stari standardi po kojima se postavjaju izuzetno neudobni nazubljeni ivičnjaci, koji biciklistima smetaju, dok ih inženjeri u svom neznanju postavljaju da bi bicikliste usporili.
Šire i udobne staze potrebne su da bi se što više Beograđana privolelo da koristi bicikl kao sredstvo prevoza, što sada nije slučaj, upravo zbog nestručnog planiranja ovog vida saobraćaja, na šta biciklistička udruženja i pokušavaju da ukažu.
Više biciklista na ulicama je višestruka korist za društvo, jer rasterećuje saobraćajni sistem od gužvi, a zdravsteni sistem od više gojaznih i bolesnih građana.
Gradski urbanista Milutin Folić i gradonačelnik Siniša Mali su pozvali biciklistička udruženja na sastanak u sredu, gde bi se dogovorilo ispravljanje problema sa ivičnjacima, kao i konsultacije u vezi ostalih brojnih problema u projektovanju infrastrukture za bicikliste.♦