Nezvanično: Socijalisti pobedili na izborima u Albaniji

Nezvanično: Socijalisti pobedili na izborima u Albaniji

26/06/2017 Off By

 

Vladajuća Socijalistička partija, koju predvodi Edi Rama, pobjednik je jučerašnjih parlamentarnih izbora u Albaniji, pokazuju izlazne ankete, prema kojima će ta stranka ostvojiti između 45 i 49 odsto glasova.

Opoziciona Demokratska partija će imati do 34 odsto osvojenih glasova, pokazuju ankete.
Kako je prenio Rojters, procjenjuje se da bi Socijalistička partija mogla da osvoji više od 71 od 140 mjesta u parlamentu.
U Albaniji su održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.
Izborna komisija je produžila rok za glasanje za jedan sat, odnosno do 20 časova, zbog slabog odaziva.
Albanski premijer Edi Rama postavio je više poruka na Tviteru i Fejsbuku u kojima poziva ljude da izađu na glasanje, prenosi AFP.
“Glasajte, glasajte, glasajte”, napisao je na društvenim medijima nakon što su albanski zvaničnici saopštili da je izlaznost iznosila samo 35,78 odsto do 16 časova.
Na izborima su se ponovo suočile dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom i aktuelnim premijerom Edijem Ramom i opozicionom Demokratskom strankom Ljuljzima Baše.(Agencije)♦