Italija uhapsila lžnog prica “od Crne Gore i Makedonije”

Italija uhapsila lžnog prica “od Crne Gore i Makedonije”

15/06/2017 Off By

 

Nela Lazarević iz podgoričkog portala Vijesti piše:
U Italiji je podnijeta tužba za lažno predstavljanje protiv Stefana Černetića, koji se godinama predstavlja kao princ od Crne Gore i Makedonije, nasljednik dinastije Crnojevića.

Vijest su objavili italijanski mediji u srijedu.
Kako “Vijesti” saznaju, istraga protiv Černetića je pokrenuta još prošlog ljeta a inicijativa je krenula sa najvišeg nivoa – od Ministarstva vanjskih poslova Italije, koje je dostavilo fotografiju Černetića svim jedinicama policije na nacionalnoj teritoriji, uz obrazloženje da se radi o osobi koja nije diplomatski predstavnik crnogorske ambasade u Italiji i da ne uživa pravo na privilegije u Italiji na osnovu Bečke konvencije iz 1961.
Istraga je počela krajem avgusta prošle godine, nakon Černetićeve “zvanične” posjete Brindiziju i okolini.

kako prenose italijanski mediji, Černetić se sreo sa više predstavnika lokalne uprave, a na sastanke je dolazio mercedesom na kojem su se vijorile zastavice Crne Gore i lažne diplomatske oznake.

“Vijesti” su imale na uvid dopis koji je ambasada Crne Gore poslala Ministarstvu vanjskih poslova Italije 21. oktobra 2016. godine, u kojem se precizira da se Černetić lažno predstavlja kao crnogorski princ.
Potpisnik dokumenta, tadašnji ambasador Crne Gore u Italiji Anton Sbutega, poziva se između ostalog na zakon o Petrovićima.
“Stefan Černetić, osim što prisvaja lažne titule, nije rođen u Crnoj Gori, nema boravište u Crnoj Gori niti crnogorski pasoš i nije diplomatski predstavnik Crne Gore”, piše u dopisu koji je potpisao Sbutega.
Navodi se niz “zvaničnih posjeta” koje je Černetić organizovao širom Italije, a tokom kojih se sretao sa zvaničnicima lokalnih uprava, religioznih institucija, kao i sa preduzetnicima kojima je obećavao prilike za ekonomsku saradnju u Crnoj Gori i drugim državama Balkana.
Precizira se da je Černetić prilikom tih posjeta koristio automobil sa lažnim diplomatskim oznakama i da je neosnovano koristio privilegije na koje imaju pravo diplomatski predstavnici, među kojima danonoćnu pratnju karabinjera u uniformi.
U člancima italijanskih medija, navodi se da se Černetić između ostalog “zvanično” susreo sa gradonačelnicima Peruđe i Montefalka u Umbriji i Monopolija u Pulji.
“Prilikom gore navedenih susreta, Černetić govori i djeluje kao osoba koja je prisutna i od uticaja u crnogorskim institucijama, što apsolutno nije istinito”, piše u dopisu crnogorske ambasade, u kojem se pominje i Youtube video u kojem obećava italijanskom biskupu da će “riješiti problem ikone bogorodice Filermose”, koja se čuva u Narodnom muzeju na Cetinju.
Na listi zloupotreba navodi se i aktivnost izdavanja takozvanih diplomatskih pasoša sa crnogorskim grbom, koje Černetić prodaje tvrdeći da se štampaju u Austriji i da su validni za putovanja u inostranstvo, priznati od strane Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Pasoši na korici nose natpis: “Imperial Royal House of Montenegro and Macedonia”.
“Zahtijevamo (od strane Ministarstva spoljnjih poslova Italije) da sprovede adekvatne aktivnosti sa ciljem sprečavanja daljih akcija samoproklamovanog ‘princa od Crne Gore’ Stefana Černetića, koji obmanjuje italijanske vlasti i institucije, kao i neinformisane privatne subjekte, te zloupotrebljava diplomatske oznake i privilegije, ozbiljno narušavajući ugled Crne Gore’. Crnogorska ambasada je na raspolaganju da pruži dodatne informacije na ovu temu”, zaključuje se u pismu. Stefan Černetić