Deponija u Vinči nije samo ekološki, već i ekonomski problem Beograda

Deponija u Vinči nije samo ekološki, već i ekonomski problem Beograda

15/06/2017 Off By

 

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je uoči današnje dugo očekivane sednice Skupštine Grada, koja je zakazana u tajnosti, pod nos bahatih nasilnika na vlasti donela atmosferu deponije u Vinči koja gori već mesec dana.

Ispred zgrade Gradske uprave zapalili smo buriće i od gradonačelnika Siniše Malog zahtevali ostavku zbog ekološke, kao i ekonomske katastrofe, koja nas očekuje privatizacijom deponije i gradnjom spalionice za otpad.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” upozorava javnost da deponija u Vinči nije samo ekološki, već i ozbiljan ekonomski problem Beograda, koji će javnost tek imati priliku da upozna. Iskustva drugih zemalja ukazuju da su mesečni troškovi transporta i tretmana otpada za domaćinstva bar duplirana

Dok stručnjaci upozoravaju na zagađenje, na dugotrajno izlaganje štetnim materijama, teškim metalima, dok upozoravaju da čak ne možemo ni da izmerimo koliko je samo zagađenje opasno, gradska vlast se šeretski ne obazire na ove rizike i poručuje da će „konačno rešenje za otpad“ dati privatni investitor kada mu ustupe deponiju.
Mi ne znamo kolika će biti ulaganja grada u spalionicu i kolika će biti cena plasmana električne i toplotne energije dobijene iz otpada a koju će privatnik naplatiti gradu Beogradu.
Privatizacija komunalnih usluga je pogrešna. Gradovi poput Pariza, Berlina i Barselone vraćaju komunalne usluge u javni sektor i javna preduzeća i plaćaju vrlo visoke penale zbog ugovora koje su sklopili na 30 i više godina. Mi ne moramo napraviti istu grešku.
Pored gradonačelnikove umešanosti u zločin u Hercegovačkoj, kao i u bezobzirne kriminalne radnje zataškavanja u kojima je učestvovao zajedno sa kolegama iz policije i komunalne policije, režimskih medija i tužilaštva, smatramo da je Siniša Mali ostavio dubok trag na tkivu našeg grada. Posledice bahate privatizacije javnih dobara, otimanja zajedničke imovine ili čak kvartova i delova grada, kao i potpuno stavljanje funkcije gradonačelnika u službu interesa pojedinaca bliskih vlasti, tek ćemo osetiti.
Beograd na vodi i sve nezakonite radnje koje se vezuju za njegovo sprovođenje samo su najdrastičniji primer onoga što se dešava u mnogim delovima grada gde se nastavlja fantomska politika. Od ignorisanja divlje gradnje na Savskom nasipu, preko ugrožavanja zelenih površina u novobeogradskim blokovima, manipulacija sa građevinskim zemljištem i mahinacija sa privatizacijama PKB-a ili BIP-a, pa do skandaloznog zanemarivanja požara na deponiji u Vinči koje nam možda i najbolje govori na koji način se gradska vlast bavi interesima građana.
Zato danas zahtevajući ostavku gradonačelnika zahtevamo da Beograd bude grad u kome ne pravimo milionske fontane koje prelivaju dok se ljudi izbacuju na ulicu i dok se bolnice raspadaju, u kome deponije ne gore već se otpad reciklira, u kome fantomi ne ruše kuće koje im se nađu na putu zarade, u kome se deca ne izrabljuju kao jeftina radna snaga, u kome možemo da se obrazujemo, pošteno radimo i zdravo živimo.(Press NDB)♦