Čekajući premijerku: Imovina  Ane Brnabić iznosi oko 829 hiljada evra

Čekajući premijerku: Imovina Ane Brnabić iznosi oko 829 hiljada evra

15/06/2017 Off By

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Srbiji Ana Brnabić u srpsku vladu prošle godine ušla je dobro situirana, pišu mediji.

Ana Brnabić, poreklom je sa Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njen izbor za ministarku u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regionu i svetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.
Njenom imenovanju za predsednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njeog imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke.
Brnabićeva je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na univerzitetu Nortvud u Mičigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinoj biografiji.


 

U imovinskoj kartici prijavila je stan i potkrovlje na Dedinju u Beogradu veličine 328 četvornih metara i garažu na istoj adresi.
Obje nekretnine kupila je na kredit 2014. godine. Stan je opterećen hipotekom do otplate kredita.
Na Krku u Staroj Baški je vlasnica naslijeđene prostrane kuće od 167 četvornih metara, za koju kaže kako su je izgradili njezini baka i deda 1980. godine. Kuću je naslijedila prema dogovoru s porodicom na ostavinskoj raspravi.
Uz to, posjeduje još jednu starinu površine 30 četvornih metara, za koju kaže da je “stara i devastirana”, ali da i ona pripada porodici njenog dede.

Osim nekretnina, Ana Brnabić na Krku poseduje i gotovo 9 hiljada kvadrata zemlje. Taj podatak nije naveden u njenoj imovinskoj kartici.

Zemlja je deo veće parcele od 21 hektara na kojoj je planirana izgradnja jednog od najvećih razvojnih projekata na Krku – poslovne zone. Poslovna zona do danas nije izgrađena.
Ana Brnabić kaže kako tamošnje “zemljišne knjige nisu godinama sređivane” i da je vlasnica zemlje s više od 25 drugih vlasnika i naslednika vlasnika.
Njen brat Igor Brnabić vlasnik je stana od 85 četvornih metara na Vračaru. U tom stanu je trenutno privatni dečji vrtić, a vrednost mu je oko 150 hiljada evra.
Igor Brnabić je i vlasnik kuće, bez dozvole sagrađene i neupisane u zemljišne knjige, veličine 42 četvorna metra u Grockoj u Srbiji. Vrednost te nekretnine iznosi oko 15 hiljada evra.
Majka Ane Brnabić, Ružica, vlasnica je kuće u Beogradu veličine 103 četvorna metra. Kuća ima dozvolu za gradnju, ali ne i uporabnu dozvolu, a vrednost joj je oko 100 tisuća eura.
Ružica Brnabić je vlasnica i parcele veličine 200 četvornih metara na kojoj se nalazi kuća.
Anin otac, Zoran Brnabić, vlasnik je zemljišta veličine oko 1900 četvornih metara u predgrađu Beograda, na kojem je bez dozvole sagrađena kuća koja nikad nije uknjižena u zemljišne knjige. Vrijednost zemljišta je oko 15 hiljada evra.
Ana Brnabić vozi džip Toyotu RAV 4 iz 2010. kupljen na lizing. Uz Toyotu, vlasnica je i Fiata Abartha 595C 1.4 Turismo koji je na lizing kupila preko firme Energy & Innovation prošle godine. Vrednost vozila je oko 34 hiljade evra.
Imovina srpske ministarke Ane Brnabić iznosi oko 829 hiljada evra. Ako se tome doda i ono što njena najuža porodica poseduje, vrednost prelazi milion i 100 hiljada evra.
Od kredita, prijavila je hipotekarni kredit za stan na 30 godina i dva lizinga za automobile, od kojih je onaj na Toyotu već otplatila. Drugi kredit za Fiat otplatit će 2021. godine.♦