Debeljača: Otkriven spomenik hrabrom vojniku Tiboru Cerni

Debeljača: Otkriven spomenik hrabrom vojniku Tiboru Cerni

14/06/2017 Off By

 

Debeljača: Otkriven spomenik hrabrom vojniku Tiboru Cerni


Ranka Čičak
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas u Debeljači spomenik Tiboru Cerni, jednom od poginulih vojnika na Košarama 1999. godine.

Vučić je spomenik otkrio zajedno sa majkom tog vojnika Katom Cernom.

Njegovi drugovi kažu da je umirući rekao ”Za ovu zemlju vredi umreti”

Tibor Cerna (19) bio je vojnik 125. brigade motorizovane pešadije Vojske Jugoslavije, koji je kao komandir streljačkog odeljenja poginuo u odbrani karaule Košare kod Đakovice u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

Cerna je tokom borbi 27. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste, verovatno pripadnika francuske Legije stranaca, koji je danima zadavao mnogo problema VJ.

Nakon što je napustio rov, Cerna je pogođen metkom u grudi ali je, iako teško ranjen, uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka koji ga je pogodio u vrat, što je bilo prvi put da je taj snajperista pucao dva puta sa istog mesta. Njegovi drugovi kažu da je umirući rekao ”Za ovu zemlju vredi umreti”

To je omogućilo snajperisti VJ da otkrije položaj neprijatelja i da ga likvidira.

Cerna je sahranjen početkom maja u rodnom mestu a odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.♦