DJB: Otvoreno pismo dnevnom listu Danas

DJB: Otvoreno pismo dnevnom listu Danas

11/06/2017 Off By

 

Već duže od godinu dana list Danas objavljuje tekstove izvesnog Branislava Klanščeka sa Vračara u kojima on napada pokret Dosta je bilo. Naravno, pravo svakog građanina je da odabere o čemu će pisati i pravo je uredništva lista Danas da odlučuje čije će tekstove objavljivati. Ono što je krajnje “neobično” i po svim novinarskim standardima nedopustivo je da Branislav Klanšček tekstove lažno potpisuje kao zastupnik grupe građana “Dosta je bilo – Saša Radulović” na Vračaru.

Da su tekstovi potpisani sa: “član opštinskog odbora SNS sa Vračara”, mi naravno ovo otvoreno pismo ne bismo ni pisali, niti bi pisanja člana SNS-a o političkim protivnicima iko od čitalaca Danasa uzimao za ozbiljno. Ovako se cela stvar čitaocima Danasa lažno prikazuje kao tobožnji unutrašnji problem i sukob unutar DJB o kome piše “insajder” i “znalac” stanja u DJB.
Radi se naravno o smišljenom projektu SNS-a kojim pokušavaju da blate naš pokret sa tobožnjim “insajderom” koji se javnosti plasira preko propagandnog tima SNS-a: Pink-a, Informera, Srpskog telegrafa i Studija B.
Branislav Klanšček i Vladimir Kljajić, koji na priloženoj fotografiji sede u prvom redu na sednici opštinskog odbora SNS-a, su bivši članovi DJB sa Vračara. Oni su pokušali obmanom članova odbora da postave Branislava Klanšečka na prvo mesto naše liste na Vračaru, a zatim su otkriveni i izbačeni iz pokreta na početku kampanje u martu 2016. godine. Nakon izbora je SNS postavio Vladimir Kljajića bez ikakvih kvalifikacija na čelo Centra za kulturu i obrazovanje Božidarac, a Branislavu Klanščeku je izgleda posao krenuo pa se domogao i nekih nekretnina.
O tome koliki problem Srbiji predstavljaju preletači, koliko koštaju na političkoj pijaci i kako ih SNS nagrađuje, građani već jako dobro znaju. Od njih se nije moguće zaštiti u potpunosti. Ima ih svuda, ubacuju se u političke organizacije, a onda trguju.
Iako smo listu Danas odmah nakon prvog teksta ukazali na to da time obmanjuju građane i dali podatke o tome ko je Branislav Klanšček, list je nastavio da ga potpisuje kao zastupnika GG “Dosta je bilo – Saša Radulović” na Vračaru. Protiv Branislava Klanščeka smo i podneli krivičnu prijavu za lažno predstavljanje. Pošto list Danas nije reagovao na naša usmena i email upozorenja, primorani smo da se javnosti obratimo otvorenim pismom.
Zahvaljujemo se listu Danas na pozivu za intervju o trenutnim političkim temama u zemlji. Pošto uredništvo Danasa ima odličnu komunikaciju sa “zakonskim zastupnikom DJB” sa Vračara koji je uzgred i zvezda Pinka, Informera, Srpskog telegrafa i Studija B, a od skora i Blica, predlažemo uredništvu da od njega i uzme intervju o trenutnim političkim temama u zemlji, a i šire.
Podvlačimo još jednom da mi nikakav problem nemamo sa tim da list Danas, ili bilo koji drugi list, objavljuje tekstove izvesnog Branislava Klanščeka ili bilo kog drugog, ali minimum novinarske etike zahteva da ga ne potpišu sa “zastupnik GG Dosta je bilo sa Vračara” već kao “člana opštinskog odbora SNS-a sa Vračara”.♦