Jutarnji list: Makedonija kao BJRM  članica NATO

Jutarnji list: Makedonija kao BJRM članica NATO

11/06/2017 Off By

NATO, posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo, planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proleća 2018. Zagrebački Jutarnji list navodi da se radi o “hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, sa ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu “.

Makedonija će u NATO ući sa prefiksom “Bivša jugoslovenska republika”, a planira se da do članstva u EU rešiti spor sa Grčkom oko imena. List navodi da je stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom “Makedonija”, na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO ili EU.
Promenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će uskoro posetiti Skoplje, kako bi “ubrzao proces” i da bi Makedonija u proleće 2018. godine postala deo Alijanse. Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksis Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i “samo” Makedonija. “Rusija je teško primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane deo ruske interesne sfere. Članstvo u NATO je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin “, piše zagrebački dnevnik.(Agencije)♦