Topola: U subotu Četvrti festival šumadijskih vina

Topola: U subotu Četvrti festival šumadijskih vina

08/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Na konferenciji za novinre u Privrednoj komori Srbije najavljen je danas Četvrti festival šumadijskih vina, koji će se održati u subotu 10 juna na prostoru Kraljevske vinrije u Topoli. Učestvuje 16 šumadijskih vinarija: Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Tarpoš, Katanić, CVeličković, Ambelos, Stari Hrast,Rogan, Art vine, Kraljevska vinarija, Pavlović, SS – Mar, Delena, Arsenijević i Madžić.

Šumadijski proizvođači vina ujedinili su se, pa su zajedno napravili i novo vino Šumadijsku ružicu.
Božidar Aleksandrović, predsednik njihove asocijacije kaže da je sadržaj Ružice 85 posto prokupac, a ostatak su inostrana vina:
– Nadamo se da će ovo vino postati poznato kao italijanski Chianti. Mi sarađujemo sa Toskanom i mnogo učimo od njih. Pre četiri godine su se svi proizvođči vina u Šumadiji ujedinili. Prvo nas je bilo trinaest, a onda se priključilo još troje. Vinarstvo postaje sve popularnije, pa je upravo u formiranju još pet novih vinarija. To su proizvođči sa zaštićenim geografskim poreklom. Sarađujemo i sa regiom Bordo. Uspeli smo da naša vina prime i u svetski muzej u Bordou. Jedini smo iz regiona.
Miodrag Lutovac iz Privredne komore Srbije hvali vinogradare iz Šumadije:
– Oni su pokretač i turizma i drugih grana vezanih za vino. To privredna komora podržva. U Srbiji grožđe prozvodi 80 hiljada gazdinstava a u vinarski registar upisano je oko 300 proizvođača.Do kraja ove godine usvojiće se novi Zakon o vinama, a Privredna komora predložila je Ministarstvu poljoprivrede da se i vinari priključe u IPARD program tako da im se obezbedi prisup sredstvima iz ovog evropskog progrma.
Sve ovo je korisno za srpsku privredu jer se godišnje uveze stranih vina za 35 miliona evra, a izveze naših vina za samo 18 miliona. Osim toga naši ljudi piju manje vina nego u svetu – okjo 10 litara godišnje po stanovniku.
U subotu će Festival otvoriti dramski pisac Dušan Kovačević. Prošle godine to je uradila Vida Ognjenović. Svečano će se otvoriti i izložb likovnih radova o vinu, koju je osmislio Nebojša Savović Nes, a prikazje 35 radova 18 autora.♦